Finale Evropske lige
0

FOTO+VIDEO / Porto savladao Bragu i stigao do novog trofeja

Sarajevo-x.com
Foto: AP
(Foto: AP)
Večeras je na stadionu Aviva u Dublinu odigrano finale Evropske lige u kojem su se sastale dvije portugalske ekipe, Porto i Braga. Spektakularna ceremonija prije početka susreta je bila odličan uvod u veliku fudbalsku predstavu u kojoj je uspješnija bila ekipa Porta. Falcao je golom iz 44. minute svom klubu donio trofej koji pripada osvajaču Evropske lige.

Baš kao što se to očekivalo od jedne finalne utakmice, Porto i Braga su oprezno započeli susret. U takvoj igri je stvoreno nekoliko poluprilika. Prvu je u 4. minuti imao igrač Brage Vandinho, no njegov je udarac zaustavila odbrana Porta. Tri minute kasnije je na drugoj strani uzvratio Hulk, ali njegov udarac nije našao put do mreže golmana Artura. Svoj udarac je isprobao i Varela, ali njegov šut nije našao put do mreže.

Nakon nekoliko izglednih prilika na obje strane, igrači Brage su uspjeli smiriti igru. Sporna situacija se dogodila u 30. minuti kada je Silvio nakon oštrog starta na Hulku dobio žuti karton, iako je po mnogima sudija Carlos Velasco Carballo trebao isključiti ovog igrača iz igre. Nakon što su Varela i Custodio propustili upisati se na listu strijalaca, odlični Falcao jeste. Sjajni napadač je u 44. minuti na asistenciju Guarina glavom pogodio mrežu Brage. Falcau je to bio 17. gol ove sezone u Evropskoj ligi. Na odmor se otišlo pri rezultatu 1:0 u korist Porta.

U nastavku utakmice su Porto i Braga zaigrali nešto otvorenije. Braga je morala stizati rezultat, dok je Porto pokušavao postići gol iz brzih i opasnih kontranapada. Braga je zaprijetila početkom drugog poluvremena preko Mossora koji je zamijenio Huga Vianu. Porto je u 47. minuti mogao imati sigurnih 2:0 protiv svojih protivnika u finalu, ali je Hulk propustio odličnu priliku za postizanje gola.

Druga sporna situacija se dogodila u 72. minuti kada je Portov igrač Sapunaru zaslužio drugi žuti karton, ali ga sudija Carballo nije isključio iz igre, baš kao ni Silvija iz ekipe Brage u prvom poluvremenu utakmice. Do kraja susreta je bilo još nekoliko poluprilika na obje strane od kojih se mogu izdvojiti pokušaji Hulka i Meyong Zea, no promjene rezultata nije bilo. Porto je protiv Brage slavio rezultatom 1:0, osvojio Evropsku ligu i pridodao još jedan evropski pehar u svoje vitrine. Falcao je zasluženo proglašen igračem utakmice.

Porto je osvojio ukupno četvrti evropski trofej u svojoj historiji i prvi nakon Lige prvaka osvojene 2004. godine. Ovo je drugi trofej osvojen u Evropskoj ligi. U nekadašnjem Kupu UEFA-e Porto je pod vodstvom Josea Mourinha slavio 2003. godine. U vitrinama Portugalci imaju još i naslov evropskih prvaka iz 1987. godine.

Finale Evropske lige: Porto - Braga 1:0 (Falcao 44.)