Nogomet
0

Porto deklasirao Villareal, Benfica bolja od Brage

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Večeras su odigrane prve polufinalne utakmice Ervopske lige. Susreti su počeli u 21.05 sati, a sastali su se Porto i Villareal, te Benfica i Braga. Pobjede su u oba susreta ostvarile domaće ekipe.

Porto - Villareal 5:1

Prvi gol na ovom susretu je postigla ekipa Villareala. Strijelac je bio Cani u 45. minuti. To je rezultat dominacije "žute podmornice", čiji su igrači propustili još nekoliko odličnih prilika. No, odmah na početku drugog dijela, domaći su stigli do izjednačenja. U 49. minuti je sa bijele tačke pogodio Falcao. U 61. minuti je došlo do potpunog preokreta. Strijelac za vodstvo domaćih je bio Guarin. No, to nije sve. Porto je prvo došao do trećeg gola, a na listu strijelaca se u 67. minuti po drugi put upisao Falcao. Osam minuta kasnije je još jedna lopta završila u mreži Villareala. Strijelac četvrtog gola za Porto na asistenciju Guarina je bio ponovo Falcao. Katastrofu Villareala je zapečatio večeras sjajni Falcao svojim četvrtim golom iz 90. minute. Porto je ovom pobjedom stvorio vjerovatno i više nego dovoljnu prednost pred revanš i napravio veliki korak ka finalu Evropske lige.

Benfica - Braga 2:1

Benfica je u prvom dijelu igre bila bolja ekipa. Domaći su stvorili nekoliko izglednih prilika od kojih se mogu izdvojiti one koje su propustili Javi Garcia u 7. i Oscar Cardozo u 45. minuti, ali promjene rezultata nije bilo. U nastavku utakmice je Benfica nastavila opsijedati gol Brage. To se isplatilo u 50. minuti kada je za vodstvo domaćih pogodio Jardel. No, Braga je došla do poravnanja samo tri minute nakon vodstva Benfice. Na asistenciju Huga Viane je glavom pogodio Vandinho. Novo vodstvo domaćoj ekipi je donio Oscar Cardozo, koji je pogodio u 59. minuti susreta. Do kraja utakmice je bilo još nekoliko prilika na obje strane, ali promjene rezultata nije bilo. Ekipa Brage može biti zadovoljna postignutim pogotkom na gostujućem terenu, koji može mnogo značiti u uzvratnom susretu.

Uzvratne utakmice se igraju 5. maja.

Polufinale Evropske lige, prvi susreti:

Porto - Villareal 5:1 (Cani 45., Guarin 61., Falcao 49, 67., 75., 90.)

Benfica - Braga 2:1 (Jardel 50., Vandinho 53., Cardozo 59.)