Nogomet
0

Poraz češkog tima "tragičan i previše surov"

NINA
Poraz nacionalnog tima Češke u polufinalnoj utakmici protiv Grčke na Evropskom nogometnom prvenstvu u Portugalu najznačajniji češki listovi danas ocjenjuju kao "tragičan" i "previše surov".

"Sinoć su plakali svi - igrači na terenu, Česi u publici na stadionu u Portugalu i u zemlji gdje su na gradskim trgovima pratili meč - ali niko se suza nije stidio, niti se tomu čudio", navode listovi uz obvezan komentar da je "samo za malo, nesretnim spletom okolnosti, propuštena prilika za ulazak u finale".

Listovi podsjećaju da je to bila jedinstvena prilika da Česi ponove uspjeh iz Beograda 1976., kada su osvojili evropski tron savladavši u finalu Njemačku.

Na kontinentalnom prvenstvu u Portugalu češki tim je važio za favorita, nakon tri pobjede u skupini i protiv Danske u četvrtfinalu. Svi su željeli i vjerovali u pobjedu protiv Grka i plasman u finale, a najviše od svih u to je bio uvjeren prošlogodišnji dobitnik "zlatne kopačke" Evrope i kapetan nacionalnog tima Pavel Nedved.

Nedved je, kako dalje komentiraju listovi, bio požrtvovan u toj mjeri da je ugrozio i vlastitu sigurnost, ozlijedio se i tako oslabio svoj tim.

Usprkos odsustvu vođe Česi su pružili sjajnu partiju i nesretno izgubili meč u posljednjim sekundama prvog produžetka. Nikoga ne okrivljujući za poraz, Brueckner i igrači su sportski čestitali Grcima poštujući pravilo: bolji je onaj ko je pobijedio, prenose češki mediji.