Edin Džeko za SportsMail
0

FOTO / "Ponosan sam što me u domovini zovu Dijamant"

Sarajevo-x.com
Edin Džeko, bosanskohercegovački reprezentativac, i dalje je jedna od glavnih tema britanskih medija. Iako je dosta toga o njemu rečeno, svi žele saznati nešto više. Do sada je dao brojne intervjue, pričao o svom djetinjstvu, odrastanju, prvim susretima s loptom, no novinari žele zaviriti u svaki kutak njegovog sjećanja i donijeti još ekskluzivniju priču. Ovoga puta, priču o Džeki donosi SportsMail.

"Džeko je preživio opsadu Sarajeva tokom ratnih '90-ih. Godinama se s porodicom krio u podrumu, a danas je on prvi bh. ambasador dobre volje koji propovijeda jedinstvo i toleranciju", piše britanski list.

Džeko, naravno, ne voli govoriti mnogo o teškim danima svog djetinjstva, ali zato rado priča o tome šta bi volio promijeniti u svojoj domovini.

"Nije bitno ime, već kakav si čovjek"

"Pokušavam nešto promijeniti. U BiH djeca još uvijek idu u podijeljene škole. To su dvije škole u jednoj, hrvatska i bošnjačka djeca u jednoj školi, ali podijeljena. Želim otići u te škole i pokušati ih nagovoriti da se ne dijele. Rat je doveo do nepovjerenja i mržnje i ništa nije tako jednostavno. Ali ja želim djeci pokazati da ime i vjera nisu bitni, već da je važno da li je neko dobar čovjek ili ne. Evo, naprimjer Aleksandar Kolarov - meni je bitno to što je on dobar čovjek. Nije mi važno što dolazi iz Srbije uprkos tome što se desilo", kazao je naš "Dijamant".

Edin Džeko je tokom zimskog prelaznog roka prešao u Manchester City potpisavši ugovor vrijedan 27 miliona funti. Englesku karijeru ozbiljno je započeo postigavši prošle sedmice dva gola u okviru Evropske lige.

"Prije sam igrao i u veznom redu i kao napadač. Mogu igrati i lijevo i desno i iza, sve ovisi od trenera. Znam kako igram i svjestan sam toga šta mogu učiniti", istakao je Džeko.

Ispunjenje želja

On je još jednom ponovio da je dolazak u Manchester bila njegova velika želja.

Kazao je da je već osjetio veliku podršku navijača Cityja, ali ne zna šta o njemu misle Unitedovi fanovi. Dodao je kako vjeruje da je City bolji klub od Uniteda i da su u derbiju imali šanse da pobjede, no fudbal je takav.

"Ponekad izgubite i kada igrate dobro", dodao je bh. reprezentativac.

Također, istakao je da se još privikava na engleski fudbal.

"Kada sam došao u Njemačku nisam igrao dobro. I nakon pola godine igranja nisam uspijevao pokazati ono što znam i neki su mislili da sam beznadežan slučaj, ali onda sam se navikao i sve je krenulo. Znam da ovdje moram brže proći taj period navikavanja, ali ovdje je drugačije i mnogo teže nego u Bundesligi. Morate biti jaki i boriti se za svaku loptu. I sudije drugačije sude. U Njemačkoj sviraju i za najmanji dodir", ispričao je Džeko.

Ponosan na nadimak Dijamant

Dodao je da njegova karijera ide polako, svojim tokom, korak po korak.

Kolarov i Džeko
Kolarov i Džeko
"U BiH me zovu "Dijamant" i to mi jako mnogo znači. Taj nadimak sam dobio kada sam postigao jedan od najboljih golova u mojoj karijeri u utakmici reprezentacije protiv Belgije. Dodijelio mi ga je komentator Marjan Mijajlović. Sada kada me vide na ulici zovu me tim nadimkom. Znam da sam uradio nešto dobro za svoju zemlju i ponosan sam zbog toga", ispričao je naš Dijamant.
Edin Džeko
Edin Džeko
Edin Džeko se trenutno navikava na život u Engleskoj i već je počeo da obavlja svoj posao ambasadora dobre volje. On podržava školovanje pasa vodiča za slijepe osobe.

Njegov klub donirao je 25.000 funti za pet novih pasa za školu u kojoj se treniraju psi. On ponekad vrijeme provodi tamo i pomaže u obuci psa.

Čekamo golove u Ligi prvaka

U međuvremenu smjestio se u kući u predgrađu Cheshire, a u posjeti su mu bili i roditelji Midhat i Belma.

Na kraju razgovora Džeko je dodao da se nada da će se ubrzo navići na engleski fudbal, a da mu to ide od ruke već je dokazao. Sada se nada golovima i u Ligi prvaka.