Podvig na Santiago Bernabeu
0

FOTO+VIDEO / Nakon velike drame i penala Bayern u finalu Lige prvaka

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: AFP
(Foto: AFP)
U uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka Real je na stadionu Santiago Bernabeu dočekao ekipu Bayerna. Bavarci su na revanš stigli sa prednošću od jednog gola iz prvog susreta. Rezultat na Allianz Areni je bio 2:1 u korist Bayerna. Madriđani su također na svom terenu pobijedili rezultatom 2:1, što je ujedno značilo i produžetke. U produžecima nije bilo golova pa je odluka o finalisti donesena nakon izvođenja penala. Uspješniji je bio Bayern, koji će finale igrati protiv Chelseaja na svom stadionu 19. maja.

Real je sjajno otvorio odučujući susret s Bayernom u borbi za finale Lige prvaka. Već u trećoj minuti je zaprijetio Khedira, a u petoj je dosuđen penal za domaće. Vodstvo Realu je donio Ronaldo. Nakon primljenog gola, Bavarci su pokušali uzvratiti preko Gomeza, ali sjajni napadač nije pogodio.

Madriđani su udvostručili svoje vodstvo u 14. minuti kada je Ozil asistirao Ronaldu. Portugalac je postigao svoj drugi gol na ovoj utakmici.

No, Bavarci se nisu željeli predati, pa su odlučnije krenuli ka Casillasovom golu. To se isplatilo u 27. minuti kada je iz penala gol za Bayern postigao Robben.

U 30. minuti je Ronaldo bilo blizu hat-tricka, ali je ovog puta promašio. Minut kasnije je sjajno šutirao Benzema, ali gola nije bilo. Do kraja prvog poluvremena se mogu izdvojiti još tri prilike koje nisu iskorištene, mrežu nisu uspjeli zatresti Gomez, Ronaldo i Robben, koji je u finišu prvog dijela zaprijetio iz slobodnog udarca. Odlično prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 2:1 u korist Reala.

Real i Bayern su i u nastavku utakmice nastavili pružati dobru igru. Bavarci su bili veoma blizu pogotka u 48. minuti, ali na njihovu žalost, Gomezov udarac glavom nije završio u Casillasovoj mreži. Potom su uslijedile akcije na obje strane u kojima su u završnicama neprecizni bili Benzema i Gomez. Više sreće nisu imali ni Robben i Kroos u 62. i 63. minuti utakmice.

Gomez je svoju zaista odličnu formu potvrdio i u večerašnjoj utakmici, u 66. minuti se mogao upisati na listu strijelaca u veoma važnoj utakmici, no, lopta nije htjela u gol. Potom je Real dva puta zaprijetio preko Benzeme i Ronalda, ali gola nije bilo.

Sjajnu priliku za Bayern u 86. minuti ponovo nije iskoristio Gomez.

Utakmica je završena rezultatom 2:1 u korist Reala, a Bayern je prethodno istim rezultatom slavio na Allianz Areni, pa su igrani produžeci.

Uprkos tome što su ekipe odigrale iscrpljujućih 90. minuta, tempo u prvom produžetku utakmice nije znatno opao. Zabilježena je poneka prilika na obje strane, ali se dalo primijetiti da se ipak igralo opreznije s obzirom na veliki ulog, pa tako većih uzbuđenja nije bilo.

U drugom produžetku se također igralo opreznije, a u 108. minuti je Ronaldo propustio veliku priliku za Real. Nakon toga je bilo jasno da će konačni putnik u finale Lige prvaka biti odlučen nakon izvođenja jedanaesteraca. Jedanaesterci:

Alaba (Bayern) - pogodak Ronaldo (Real Madrid) - brani Neuer Gomez (Bayern) - pogodak Kaka (Real Madrid) - brani Neuer Kroos (Bayern) - brani Casillas Alonso (Real Madrid) - pogodak

Lahm (Bayern) - brani Casillas Ramos (Real Madrid) - promašaj Schweinsteiger (Bayern) - pogodak

Nakon velike drame tokom cijelog susreta, produžetaka i penala, Bayern je bio uspješnija ekipa i igrat će finale Lige prvaka na svojoj Allianz Areni u Minhenu 19. maja protiv Chelseaja.