Nogomet
4

Tok utakmice / Polufinale Eura: Portugal - Vels 2:0

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
"Stotka" Ronalda i Balea ili partija šaha između Fernanda Santosa i Chrisa Colemana? Koji će opis bolje pristajati prvom okršaju za finale Evropskog prvenstva u Francuskoj u kojem se na stadionu Lyon sastaju Portugal i Vels? Meč prvog polufinalnog para Eura mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.

KRAJ! PORTUGAL JE U FINALU!

90+2' - Slobodan udarac za Portugal sa 24 metra. Ronaldo šutira u živi zid.

90+' - Eriksson produžio za tri minute.

86' - Treća izmjena i kod Portugala. Quaresma ušao umjesto Nanija.

86' - Velika šansa! Portugal je istrčao kontranapad, Ronaldo je stigao do lopte prošao i golmana Hennesseyja, ali nije uspio pogoditi mrežu iz "mrtvog ugla".

83' - Baleov udarac iz slobodnog udarca završio u živom zidu.

82' - Pokušava i kapiten Williams, ali njegov udarac je izblokirao saigrač Vokes.

80' - Opasan udarac i Balea na drugoj strani, ali brani Patricio. Bale je šutirao sa preko 25 metara, lopta je imala čudnu pitanju, ali Patricio je uspio odbraniti.

79' - Druga izmjena u redovima Portugala. Joao Moutinho ulazi umjesto Silve.

78' - Velika šansa! Danilo se iznenada našao u prilici, šutirao, Hennessey odbranio i uhvatio loptu na gol-liniji.

76' - Nekada riječi nisu potrebne.

74' - Santos pravi prvi izmjenu. Andre Gomes mijenja Sanchesa.

72' - Dva žuta kartona za Portugal. Prvo je u 71. minuti javnu opomenu dobio Bruno Alves, a onda i Cristiano Ronaldo.

67' - Treća izmjena kod Velsa. Veznjak Jonathan Williams je zamijenio štopera Jamesa Collinsa.

65' - Stopostotna šansa za Portugal! Nani je šutirao sa distance, Hennessey odbio loptu, a onda je natrčao Joao Mario i šutirao pored gola iako je imao izuzetnu priliku da riješi ovaj meč.

64' - Druga izmjena kod Velsa. Simon Church je zamijenio Hal Robson-Kanua.

63' - Ronaldo! Šutirao je kapiten Portugala sa oko 25 metara iz slobodnog udarca, a lopta odlazi preko gola.

58' - Prvu izmjenu na utakmici prave Velšani. Napadač Sam Vokes zamijenio je veznjaka Johna Ledleyja. Coleman baca karte u napad.

53' - GOOOOOOOOOOOLLL!!! NANI! Portugal poveo sa 2:0. Ronaldo je prizemno šutirao sa oko 20 metara, a loptu je u gol skrenuo Nani sa oko 11 metara.

50' - GOOOOOOOOLLLLLL!!! RONALDO! Vodi Portugal sa 1:0. Portugalci su izveli korner na lijevoj strani i izveli kratko dodavanje, a onda uputili i centaršut. Visokim skokom Ronaldo je nadvisio odbranu Velsa i postigao svoj treći gol na Euru. Ovo je deveti gol Ronalda na evropskim prvenstvima po čemu se izjednačio sa Michelom Platinijem na prvom mjestu na listi igrača sa najviše pogodaka na evropskim prvenstvima.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nije bilo izmjena u sastavima.

  • Igrači se vraćaju na teren. Uskoro počinje drugo poluvrijeme.

  • Prije meča su dva dječaka koja su učestvovala u koreografiji prije meča imala svoj "show" te su napravili fotografije koje će pamtiti do kraja života.

Još jedan selfie sa Ronaldom: Uporni dječak koji sakuplja lopte otišao korak dalje

  • Ukupno smo vidjeli osam udaraca. Portugalci su šutirali pet puta i nijednom u okvir gola, dok su Velšani imali tri šuta od čega jedan u okvir gola. Posjed lopte bio je blago na strani Velsa (53:47). Ronaldo i Bale su imali samo po jedan dodir s loptom u protivničkom šesnaestercu.

  • Eriksson je odmah po iskrenu 45 minuta svirao kraj prvog poluvremena.

44' - Pokušaj Ronalda! Silva je centrirao sa lijeve strane, a Ronaldo iz teške pozicije uspio šutirati glavom, ali lopta odlazi visoko preko gola.

42' - Nakon dužeg perioda igre u kojem nije bilo šansi i uzbuđenja, Ronaldo je šutirao sa oko 18 metara i izborio je korner pošto je izblokiran njegov udarac. Bez opasnosti za Vels nakon kornera.

33' - Još jedan bezopasan pokušaj Portugala. Andre Silva je šutirao sa oko 20 metara i njegov udarac odlazi pored gola.

29' - Dug napad Portugalaca okončan je dalekometnim pokušajem Cedrica čija lopta odlazi visoko preko gola Hennesseyja.

25' - Vels nastavlja prijetiti! Robson-Kanu je centrirao sa desne strane, King je šutirao glavom, ali je Fonte izblokirao. Vels je izborio korner nakon kojeg nije bilo opasnosti za Portugal.

23' - Bale! Još jedna prijetnja Velšana i ponovo preko Balea koji je istrčao kontru i umjesto da uposli jednog od dvojicu saigrača šutirao je sa oko 18 metara pravo u Patricija.

22' - Ponovo prijeti Vels. Bale je prošao po desnoj strani i rezantno centrirao, ali Patricio hvata loptu.

19' - Prva šansa za Vels! Bale je šutirao nakon što su Velšani uspješno odradili akciju iz kornera, ali udarac igrača Real Madrida odlazi preko gola.

17' - Prvi ozbiljniji udarac na meču. Joao Mario je šutirao iskosa sa desne strane, ali lopta odlazi pored desne stative Velsovog gola.

9' - Mirno otvaranje meča. Jedine tenzije bile su kada je Ronaldo tražio prekršaj u trećoj minuti nakon što je kapiten Velsa Williams uklizao, ali se Jonas Eriksson nije oglasio. Dodijeljen je i prvi žuti karton. Dobio ga je veznjak Velsa Allen.

1' - Glavni sudija meča Šveđanin Jonas Eriksson dao je znak za početak. Sa centra je krenuo Vels.

20:57 - Završeno je intoniranje himni. Sve je spremno za početak meča.

20:55 - Računajući mečeve na završnici i u kvalifikacijama za Euro, Bale je u 15 utakmica postigao 10 golova od 21 gola koliko ih je postigao Vels pri čemu je dodao i tri asistencije.

20:53 - Ronaldo je golom protiv Mađarske na ovom Euru postao jedini igrač u historiji fudbala koji je postizao pogotke na četiri evropska prvenstva (2004., 2008., 2012. i 2016.). Nastupom u ovom polufinalu postat će jedini igrač u historiji fudbala koji je nastupio u tri polufinalna meča na evropskim prvenstvima.

20:49 - Ovo je prvi susret Velsa i Portugala u takmičarskim utakmicama. Računajući prijateljske mečeve do sada su se sastajali tri puta pri čemu je Portugal slavio dva puta, a Vels jednom. Posljednji put igrali su u junu 2000. godine kada je u Chavesu Portugal kao domaćin slavio sa 3:0.

20:47 - Vels je u grupnoj fazi upisao dvije pobjede (Slovačka 2:1, Rusija 3:0) i poraz (Engleska 3:0), ali je grupu B okončao na prvom mjestu. U osmini finala rezultatom 1:0 eliminisana je Sjeverna Irska, a onda je nakon preokreta u četvrtfinalu Vels iznenadio Belgiju savladavši je sa 3:1.

20:46 - U grupnoj fazi Portugal je upisao tri remija (Island 1:1, Austrija 0:0, Mađarska 3:3) u grupi F i plasman u nokaut fazu ostvario je kao jedna od najbolje četiri trećeplasirane ekipe. Potom je u osmini finala savladana Hrvatska (1:0) nakon produžetaka u kojim je Quaresma u 117. minuti postigao pobjednički gol. U četvrtfinalu Portugal je nakon regularnih 90 minuta imao 1:1 protiv Poljske koju je savladao nakon penala. Tim Fernanda Santosa do polufinala je stigao bez pobjede u 90 minuta.

20:43 - "Vjerujemo jedan u drugog. Portugalci znaju šta znači polufinale, a nama ne smeta uloga autsajdera. Najvažnije je da moji igrači znaju da su sigurni u rukama svog saigrača. Drago mi je što se tako ponašaju na terenu", izjavio je selektor Velsa Chris Coleman prije meča.

"Ovo nije dvoboj Cristiana Ronalda i Garetha Balea. Sve četiri reprezentacije u polufinalu, kao i svaki igrač, imaju isti cilj. Vels je odlična ekipa, tehnički nadarena. Mnogo sam naučio od Jimmyja Hagana (engleskog menadžera koji je svojevremeno bio sa Santosom u Benfici), engleska škola nogometa mi je veoma važna, a Velšani su dobri u tome", rekao je selektor Portugala Fernando Santos.

20:41 - Selektor Portugala Fernando Santos u posljednji čas ostao je bez šopera Pepa koji je zamijenjen Brunom Alvesom, a od ranije je bilo poznato da zbog suspenzije neće igrati William Carvalho kojeg je zamijenio Danilo.

Vels je u četvrtfinalu izgubio odbrambenog igrača Bena Daviesa i veznjaka Aarona Ramseya koji su dobili parne žute kartone. Njih su zamijenili James Collins i Andy King. Dakle, osim ranije otpisanog dvojca, Chris Coleman nije imao više problema.

20:40 - Ovo su sastavi oba tima:

Portugal: Patricio, Cedric, Alves, Fonte, Guerreiro, Mario, Danilo, Sanches, A Silva, Nani, Ronaldo.

Vels: Hennessey, Gunter, Chester, A Williams, Collins, Taylor, Allen, Ledley, Bale, King, Robson-Kanu.

20:40 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos polufinalne utakmice Evropskog prvenstva u Francuskoj u kojoj se sastaju Portugal i Vels. Pobjednik ovog okršaja igrat će u finalu protiv Njemačke ili Francuske koje se sastaju stura (21:00 sati), a finale je na rasporedu naredne nedjelje. Meč između Portugala i Velsa počinje u 21:00 sati.