Nogomet
0

Policija spriječila dogovorenu masovnu tučnjavu hrvatskih i ruskih navijača

FENA
Jučerašnjim privođenjem i zadržavanjem 147 ruskih navijača u prostorijama Policijske akademije policija je najvjerojatnije pravovremeno spriječila masovnu tučnjavu dogovorenu između hrvatskih i ruskih navijača, koji su došli na sinoć odigranu nogometnu utakmicu hrvatske i ruske reprezentacije.

Iako tijekom same utakmice gotovo nije bilo izgreda, a tučnjave i izgredi prije i poslije utakmice, po ocjeni policije, bili su uobičajeni za takvu vrstu sportskog događaja, policija smatra da je preventivnim zadržavanjem skupine ruskih navijača spriječila veliku tučnjavu u kojoj bi sudjelovalo od 400 do 500 navijača.

"Prema informacijama koje smo poslije provjeravali, ekstremna skupina ruskih navijača imala je dogovor s domaćim navijačima da se na više mjesta u gradu sastanu i fizički obračunaju", rekao je zamjenik načelnika zagrebačke Policijske uprave Mihael Varga.

Tom policijskom zaključku idu u prilog oprema i rekviziti pronađeni kod ruskih navijača, poput noževa, rukavica s kvarcnim pijeskom, štitnika za zube, suzavca i ostalih pirotehničkih naprava.

"Kod njih smo pronašli i plan Zagreba s obilježenim lokacijama na kojima su dogovorili fizički obračun s domaćim navijačima. Glavno mjesto sukoba trebao je biti Bundek, a na karti su zaokružene i policijske postaje u užem centru grada", rekao je Varga.

Policija pretpostavlja da su se navijači o "susretu" dogovarali elektroničkom poštom i SMS-om, a postoje "neslužbene informacije" da su domaći navijači nezadovoljni što su ih u tome spriječili.

Ruski navijači odvedeni su u Policijsku akademiju jučer oko 17 sati iz Laništa i Trnskog, gdje su zadržani do jutros.

Policija ih je privela jer su odbili organizirani prijevoz od Laništa, ispred hotela "I", gdje je dio navijača odsjeo, do stadiona u Maksimiru. Krenuli su pješice prema gradu i razbježali se nakon upozorenja policije.

Među njima je bilo 70-ak onih koji su odsjeli u hotelu te isto toliko navijača koji su došli taksijem i kombijem s odredišta na jadranskoj obali.

Nakon identifikacije i obrade u Policijskoj akademiji jutros su vraćeni u hotel na spavanje, 80 ih se danas zrakoplovom vraća u Rusiju, a ostali odlaze u mjesta na Jadranu, gdje imaju uplaćene aranžmane, rekao je Varga.

Oni navijači kod kojih je pronađeno oružje ili su sudjelovali u sukobima, njih 13, zadržani su pred prekršajnim sudom, a zadržana su i četvorica hrvatskih navijača koji su jučer na Sveticama sudjelovali u tučnjavi u kojoj je jedan policajac lakše ozlijeđen kad je udaren pivskom bocom po glavi.

Jučer i danas ukupno su privedena 192 navijača, 26 domaćih i 166 gostujućih, jednom je ruskom državljaninu ukraden mobitel, oštećena su tri osobna automobila i dva tramvaja.

Zagrebačka Policijska uprava ističe da je više od 90 posto privedenih ruskih navijača bilo u alkoholiziranom stanju, a većinom su to bili mladi ljudi između 18 i 25 godina.

Napominje i da je u Zagreb stiglo samo 1000 ruskih navijača iako su za utakmicu kupili 4200 ulaznica. Službeni razlozi otkazivanja dolaska nisu navedeni.