Nogomet
0

Polazi posljednji voz za Francusku: Norveška i Mađarska otvaraju baraž

Piše: O. T.
Jo Inge Berget i Balázs Dzsudzsák (Foto: EPA)
Jo Inge Berget i Balázs Dzsudzsák (Foto: EPA)
Večeras u 20:45 sati na Ullevaal stadionu u Oslu počinje prva utakmica baraža za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Norveška dočekuje Mađarsku u sudaru dva tima koja su tokom grupne faze bila tako blizu direktnog plasmana, a onda su tokom izvlačenja bili poprilično poželjni protivnici.

Minute i sekunde do direktnog plasmana

Norvežani su bili u grupi H iza Italije i Hrvatske, a iza sebe su ostavili Bugarsku, Azerbejdžan i Maltu. U posljednjem kolu u gostima protiv Italije trebali su pobjedu za direktan plasman. Od 23. minute vodili su golom veznjaka Norwicha Alexandera Tetteya, ali su pobjedu ispustili u posljednjih 17 minuta meča kada su Italijani preokrenuli golovima Alessandra Florenzija i Pellea. To je Hrvatskoj otvorilo vrata Francuske.

Mađarska je bila još bliža plasmanu. Možda najlakšu grupu kvalifijacija, grupu F, okončali su iza Sjeverne Irske i Rumunije, te ispred Finske, Farskih ostrva i Grčke. Međutim, dalje su mogli kao najbolja trećeplasirana ekipa da Selcuk Inan nije u sudijskoj nadoknadi pogodio za Tursku protiv Islanda i time svoju zemlju postavio na prvo mjesto u poretku najboljih trećeplasiranih reprezentacija.

Dugo čekaju nastup na velikom takmičenju

Pored toga što imaju sličan scenarij po pitanju završetka grupne faze kvalifikacije, ovo je sudar zemalja koje dugo nisu igrale neko veliko takmičenje.

Reprezentacija Norveške je posljednji put bila učesnik velikog takmičenja 2000. godine kada su nastupili na Euru u Holandiji i Belgiji. Bili su treći u grupi C iza Španije i Jugoslavije, a iza njih je bila Slovenija.

Njihov protivnik Mađarska je veliku scenu posljednji put vidjela 1986. na Svjetskom prvenstvu u Meksiku. Završili su treći u grupi C iza Sovjetskog Saveza i Francuske, dok je na četvrtom mjestu ostala Kanada. Posljednje Euro Mađari su igrali 1972. godine.

Bez velikih imena u timovima

Norveška je najmlađa ekipa kvalifikacija za Euro u Francuskoj. Prosječna starost njihovog tima je 25 godina i 149 dana. Najpopularniji igrač ove reprezentacije je Martin Ödegaard, 16-godišnji ofanzivni vezni igrač koji nastupa za Real Madrid Castillu. Od nešto iskusnijih igrača tu je Håvard Nordtveit, 25-godišnji zadnji vezni igrač Borussije iz Mönchengladbacha. U veznoj liniji Norvežana, što je njihova najjača karika, pored Nordtveita, igraju centralni vezni Herthe iz Berlina i kapiten Norveške Per Ciljan Skjelbred, te Alexander Tettey, zadnji vezni Norwicha, a bitno je istaknuti krilo Malmoa Jo Inge Bergeta.

Mađari imaju sasvim skroman tim. Najzvučnije ime je kapiten Balázs Dzsudzsák koji igra na poziciji desnog krila i član je turskog Bursaspora. Tu je i Ádám Szalai napadač Hoffenheima, te Zoltán Stieber krilo Hamburga. To su tri igrača koja se ističu u odnosu na ostale i tu se vidi da Mađari nemaju jake individualce.

Ukoliko obratimo pažnju na igrače koji igraju za ove reprezentacije shvatamo zašto su i jedni i drugi bili poprilično poželjni timovi tokom žrijebanja u Nyonu.

Brojke koje ne odgovaraju ni Mađarima ni Norvežanima

Norveška i Mađarska su do sada odigrale 18 međusobnih mečeva. Mađari su slavili osam puta, dok je Norveška skupila pet pobjeda. Međutim, posljednji poraz Norveška je u međusobnim susretima sa Mađarskom doživjela 1981. godine. To je brojka koja može mučiti Mađare.

Ono što može smetati Norvežanima jeste činjenica da su u posljednjih 20 godina izgubili svih šest domaćih utakmica igranih u novembru.