Nogomet
0

Pola prvog tima juniorske reprezentacije Švedske čine Balkanci

Anadolija
Poznato je da u Švedskoj živi veliki broj osoba porijeklom iz zemalja Balkana. To se odrazilo i na fudbal, pa tako skoro pola U-17 reprezentacije Švedske čine igrači porijeklom sa Balkana.

U juniorskoj selekciji Švedske nastupaju četiri fudbalera koji vode porijeklo iz zemalja bivše Jugoslavije.Jedan od njih je i odbranbeni igrač, Ali Suljić, rođen u septembru 1997. godine u Švedskoj. Zanimljivo je da je Ali jedan od onih odbranbenih igrača koji nerijetko postiže i golove, pa je tako za mladu selekciju Švedske samo prošle godine postigao dva gola.

Ali Suljić je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a trenutno igra za mlade selekcije engleskog Chelseaja, s kojim ima ugovor do juna 2016. godine. Još jedan od igrača koji vode porijeklo sa Balkana je Ilija Jurković, rođen u martu 1997. godine u Švedskoj. Igra na poziciji centralnog veznog i važi za kreatora igre mlade selekcije Švedske. Oscar Igličar-Berntsson, rođen je u januaru 1997. godine u Švedskoj, te je još jedan fudbaler porijeklom sa Balkana. I on kao vezni igrač igra za mladu reprezentaciju Švedske. 

Isto tako, jedan od napadača juniorske reprezentacije Švedske je Marko Nikolić, rođen u septembru 1997. godine.Inače, Švedska danas predstavlja jednu respektabilnu sportsku naciju koja ulaže mnogo u sport, te daje mnogo sportistima i sportskim kolektivima. Okosnicu u mnogim reprezentativnim selekcijama Švedske čine sportisti koji su porijeklom sa Balkana, tačnije sa prostora bivše Jugoslavije. Ovaj fenomen je posebno izražen u fudbalskim selekcijama, od A do onih najmlađih.

Švedski novinari su prošle godine napravili analizu po kojoj je u svim fudbalskim selekcijama njihove zemlje oko 30 igrača sa prostora bivše SFR Jugoslavije. Igrača kojih su porijeklom iz Bosne i Hercegovine je 13, što znači da u gotovo svakoj starosnoj selekciji švedske reprezentacije ima nekoliko igrača koji vuku korijene iz BiH. Samo neki od igrača koji igraju za Švedsku, a koji su porijeklom iz BiH su Zlatan Ibrahimović (PSG), Branimir Hrgota (Borussia Monchengladbach), Mirza Mujčić (GAIS), Muamer Tanković (Fulham), Arben Ajdarević (Fulham), Admir Bajrović (NEC), Adnan Kojić (Norrköping), Haris Nezirević (Norrköping), Sulejman Sarajlić (IFK Göteborg), Mirza Halvadžić (Malmo FF), Adnan Marić (GAIS) i Adi Terzić (Mjallby).