Doček heroja
0

Pola miliona navijača dočekalo Holanđane

Totalsport
Foto: AP
Holandski nogometni reprezentativci burno su dočekani u Amsterdamu, gdje ih je prema procjenama policije na putovanju gradskim kanalima pozdravilo oko 500 hiljada navijača.

Prvi dio dana provela je holandska reprezentacija na službenim primanjima, prvo u kabinetu holandskog premijera Jana Petera Balkenendea u Catshuisu kod Den Haaga, a nastavila ga u Kraljevskoj palači Noordeinde, gdje ih je pak ugostila Kraljica Beatrix.

Potom su "tulipani" helikopterima prebačeni do Amsterdama, gdje im je pripremljen veličanstven doček. Za razliku od Španaca, koji su madridskim ulicama krstarili na otvorenom autobusu, viceprvaci su u čamcima plovili čuvenim amsterdamskim kanalima, uz klicanje oduševljenih navijača sa obale, i obližnjih zgrada.

Cijele je reprezentacija bila obučena vrlo neslužbeno, u trenerke i kratke majice, te je s pivama u rukama pozdravljala razdragano mnoštvo. Holandski su navijači zasipali svoje ljubimce konfetima, te im davali ritma u plesu puhanjem u vuvuzele.

Zabava će završiti na open-air partyju na Muzejskom trgu, gdje su navijači iz Amsterdama redovito pratili utakmice "oranja" tokom SP-a.

Za osiguranje velikog dočeka holandskih reprezentativaca zaduženo je oko 1.800 policajaca i 700 zaštitara. Kuće na brodovima tokom rute parade zagrađene su žičanim ogradama i posebno su čuvane kako se ne bi ponovio incident iz 1988. kada je nekolicina njih potopljena u neobuzdanom slavlju holandskih navijača nakon osvajanja naslova europskog prvaka.