Na provjeri 22 kluba
19

Pokrenuta istraga o namještanju utakmica u Italiji

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Talijanski prvoligaši Atalanta, Novara i Siena su među 22 kluba protiv kojih će se voditi istraga zbog navodnog namještanja utakmica, saopćio je Talijanski nogometni savez (FIGC).

Bivši finalist Evropskog kupa Sampdoria, koja sada igra u drugoj ligi, takođerjeu na popisu klubova protiv koji će se voditi istraga kao i protiv 52 igrača, objavio je FIGC, prenose agencije.

Talijanski mediji javljaju da je vrlo vjerovatno da će se u Italiji voditi veliko suđenje vezano za sport u idućih nekoliko mjeseci. FIGC je naveo da su sumnjive 33 utakmice, gotovo sve iz druge lige, ali i dva susreta Kupa Italije, u zadnjih nekoliko sezona.

Atalanta, Novara i Siena su igrali u Serie B kada su navodno sporne utakmice namještene. Atalanta je započela ovu sezonu sa šest bodova manje nakon što je bila među 17 klubova kojima su u augustu prošle godine oduzeti bodovi zbog namještanja utakmica.

Bivši kapiten Atalante Cristiano Doni, koji je suspendiran na tri i po godine na istom suđenju i uhapšen u decembru, bio je među 52 igrača navedenih kao sumnjivi u istrazi, dodaje FIGC.

Juventus, koji je ovoga vikenda osvojio naslov talijanskog prvaka, degradiran je u Serie B 2006. zbog namještanja utakmica, a oduzeti su mu naslovi prvaka 2005. i 2006.