Dragan Jović, trener Zrinjskog
0

'Pojačanja u svim linijama, pa u Evropu'

Piše: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Dragan Jović, strateg Nogometnog kluba Zrinjski, u dvije sezone osvojio je isto toliko trofeja na klupi Mostaraca. Naime, prošle godine "Plemići“ su osvojili pehar namijenjen najboljoj ekipi u Kupu BiH, dok su ove sezone dotakli vrh u prvenstvu. Bez obzira na velika očekivanja koja su postavljena pred njega za kratko vrijeme uspio je redizajnirati ekipu.

Uigrao je tim sa puno novih imena, a ubrzo poslije toga mnogi su ga proglasili ključnim čovjekom u proboju ka vrhu Premijer lige. Sve pristalice Zrinjskog veselila je razigranost. Upisana je serija od dvanaest utakmica bez porazu (u prvenstvu ) i pet (u Kupu BiH). Za Sarajevo-x.com Jović govori o svom prvom naslovu, kadrovskim promjenama za narednu sezonu, očekivanjima u evropskim utakmicama...

Koliko Vam znači prvi trenerski naslov u karijeri?

Mnogo. Iako je sve bilo riješeno i ranije, trebalo je samo privesti prvenstvo kraju. Veliki posao napravili smo u jesenjem dijelu koji je ostavio solidnu bodovnu prednost.

Da li ste se nadali ovakvoj dominaciji?

Nisam! Pred početak prvenstva mi smo ostali bez sedam ili osam nogometaša od kojih je većina igrala u udarnoj postavi. Primarni cilj je bio plasman u Evropu. Po mom sudu najveće šanse za naslov imali su Sarajevo, Široki Brijeg, pa donekle i Čelik. Ipak, kada je prvenstvo krenulo stvari su se odvijale u našu korist.

Kako je trenirati Zrinjski u odnosu na Travnik i Posušje?

Moje iskustvo sa Pirote i Mokrog doca je različito od onoga što su bila očekivanja pod Bijelim Brijegom. Znao sam kako se vodi profesionalna ekipa i imao sam veliku želju da dođem na klupu Mostaraca. Na svu sreću dobio sam priliku. Kada bih pravio paralelu, onda bih sigurno podvukao da je Zrinjski na većem nivou, tu prije svega mislim na organizaciju i način funkcionisanja. Sigurno da je i pritisak veći, jer se traži rezultat. Logično je da ima još prostora za napredak. Svaki dan se može naučiti nešto novo. Ako mislite da znate sve, onda ne možete naučiti ništa.

Kako bi prokomentarisali igru "Plemića“ za vrijeme Vaše vladavine?

Želio sam da prezentiramo ideju napadačkog nogometa, a to zahtijeva brzu igru, kako tima i pojedinca, tako i brz protok lopte. Uvijek smo igrali za gol više. Nekada smo uspjeli, nekada ne. No, rezultat je najbolji pokazatelj urađenog. Sve u svemu, zadovoljan sam.

Koji biste dvoboj ocijenili kao najbolje izdanje?

Protiv Brage u Portugalu. U toj smo utakmici pokazali da možemo mnogo, naročito bih apostrofirao taktičku pripremu utakmice. Odlično smo funkcionirali svih 90. minuta. Što se tiče prvenstva to je apsolutno onaj sudar sa Laktašima kada smo gubili 3-1, a preokrenuli na 4-3. Tu se vidjela mentalna snaga ekipe.

A najlošija partija sezone?

To je bez ikakve dvojbe protiv Sarajeva na Koševu. Poraženi smo 3-0.

Prvenstvo je gotovo. Slijede utakmice u pretkolima Lige prvaka. Koje pozicije želite pojačati?

Dogovorili smo se da se pojačamo na svim linijama. Imamo i četiri igrača kojima ističu ugovori i to treba riješiti što prije. Za evropske utakmice na svim pozicijama trebamo biti bolji. Sigurno je da će biti promjena.

Postoji li igrač iz Premijer lige kojega biste željeli dovesti u Zrinjski?

Apsolutno. Ja uvijek kažem da naša liga i nije toliko loša koliko se govori. Ima tu dosta talentiranih igrača. Vidjećemo, ono što vam mogu reći jeste da sa moje strane postoji interesovanje za nekoliko imena.

Ima li stranih nogometaša na listi Vaših želja?

Svakako. Preko prijatelja kluba dobićemo pojedine utakmice na DVD-u i pogledati neke igrače. Većinom su to nogometaši iz zemalja okruženja. Bilo je nekih ponuda za igrače iz Južne Amerike, no problem je što bi oni doputovali na probu, a mi nemamo vremena za to. Uskoro će nova iskušenja i sa pripremama moramo startati što prije.

Vi ćete sa klupe predvoditi selekciju novinara u okršaju sa najjačom bh. nogometnom vrstom. Kako teku pripreme i koja su Vaša očekivanja?

Pa već smo imali nekoliko otkaza. Recimo trio iz Dendera, Aganović, Smajić i Zukanović neće moći doći jer igraju doigravanje za opstanak u belgijskoj ligi. Upitan je i Muharemović iz Lokerena. Vjerovatno ćemo biti prinuđeni na dodatne pozive, a ja se nadam da će nam se priključiti nekoliko igrača nakon prijateljske utakmice sa Uzbekistanom. Mislim da ću sa saradnicima Malkočevićem i Erbezom dobro pripremiti ekipu i da ćemo se dostojno suprotstavimo našem "A" timu.