Godinu do početka Eura
0

VIDEO / Pogledajte kako izgledaju stadioni u Ukrajini i Poljskoj

Sarajevo-x.com
Godinu dana pred početak Evropskog nogometnog prvenstva, čiji domaćini će biti Ukrajina i Poljska, UEFA je pozvala novinare iz cijele Evrope u obilazak gradova koji će ugostiti najbolje evropske ekipe, piše talijanska Gazzetta dello Sport.

Novinari su obišli osam gradova, po četiri u svakoj od zemalja domaćina te se mogli uvjeriti u stanje infrastrukture, u kojoj fazi je izgradnja i uređenje stadiona i popratnih objekata.

Gradnja stadiona u Poljskoj je već pri kraju: "Poznan" je gotov, "Danzica" skoro, a ni "Breslavia" i "Varsavia" ne brinu organizatore. Novinari su jedinu zamjerku imali na stanje na putevima, ali za 12 mjeseci, koliko je ostalo do početka prvenstva, se može još puno uraditi.

Ukrajina se, s druge strane, suočava sa različitim problemima, velikom udaljenošću između gradova, socijalnom raslojenošću, posebno između Kijeva i Leopola, kojem ne nedostaju historijske znamenitosti, ali je u zaostatku kada je infrastruktura u pitanju.

Stadioni u Kijevu su pravi dragulji, ali za grad se ne može reći da je atraktivna turistička lokacija.

Ono što je zajedničko svim gradovima koji će ugostiti najbolje nogometaše Evrope je entuzijazam, koji je opipljiv u zraku. U videoprilozima pogledajte dio onoga što nas čeka za vrijeme Evropskog nogometnog prvenstva 2012..