Nogomet
33

Podrška bh. nogometaša Svjetskom prvenstvu dijaspore BiH u futsalu

FENA
Jedanaesto svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBiH), bit će održano u Ljubljani od 22. do 24. maja.

Domaćin šampionata će biti Društvo bosanskohercegovačkog i slovenskog prijateljstva "Ljiljan" a pokrovitelj Nogometni savez Bosne i Hercegovine.

SSDBiH očekuje učešće ekipa iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Luksemburga, Njemačke, Češke, Belgije, Holandije, Norveške, Švedske, Danske, Engleske i Republike Irske, Švicarske, Turske i Francuske.

Tokom dosadašnjih takmičenja SSDBiH je imao odličnu saradnju s bh. nogometašima koji igraju širom svijeta i nijedno prvenstvo nije proteklo a da neko od vrhunskih igrača nije donirao svoj dres koji se po pravilu poklanjao igračima učesnicima prvenstva. Shodno tradiciji i ove godine organizatori su poslali više od 40 pisama na adrese bivših i aktuelnih bh. reprezentativaca koji igraju širom svijeta s molbom da ponovo doniraju dres. Ovaj put spisak je proširen i na igrače iz drugih zemalja.

"Prvi dres poslao je kapiten FV Portsmutha, austrijski internacionalac Jonny Ertl, koji je u dugogodišnjoj vezi s kantautoricom Selmom Adžem iz Goražda. Drugi poklon stigao je od našeg reprezentativca Ermina Zeca, člana Genclerbirligija. Treći put svoj potpisani klupski dres donirao je Mensur Mujdža, bek Freiburga. Poštom iz Turske stigao je potpisani klupski dres Senijada Ibričića", saopćeno je iz SSDBiH.

Bosanskohercegovački reprezentativac Zoran Kvržić, desnokrilni napadač Rijeke, pridružio se reprezentativcima koji podržavaju SP dijaspore, a dva dresa donirao je i Alen Halilović.

Golmanski dres drugi put je poklonio i nekadašnji golman mlade reprezentacije BiH i čuvar mreže Hull Cityja Eldin Jakupović.

Slovenski reprezentativac i član Newcastlea Haris Vučkić svojim potpisanim dresom podržao je održavanje 11. svjetskog prvenstva bh. dijaspore koje se održava u njegovom rodnom gradu.

Organizatore su već kontaktirali i Sejad Salihović, Avdija Vršajević, Edin Višća, Tino Sušić, Robert Koren i Nikica Jelavić te obećali da će poslati svoje dresove, saopćeno je.