Utakmicom JAR - Meksiko
0

Počinje spektakl za ljubitelje nogometa

Piše: E. Isanović
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Svi sa velikim nestrpljenjem očekujemo početak Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. Utakmicom između domaće reprezentacije i Meksika (u 16 sati) otvara se 19. World Cup. Očekuju nas 64 utakmice u narednih mjesec dana.

Kada govorimo o planetarnom izlogu nogometa, teško je govoriti o istinskim favoritima. Ipak, svi mi koji smo vezani za najvažniju sporednu stvar na svijetu svjesni smo da ulogu stalnih favorita nose selekcije Brazila, Argentine, Njemačke, Italije, Holandije, Francuske, Španije i Engleske.

Šansa iz sjene

Svoju šansu iz sjene čekat će reprezentacije poput Obale Slonovače, SAD-a, Gane, Meksika… Ipak, ako bi se trebalo odlučiti za jednog od favorita, onda bi u prvi plan trebalo staviti Španiju.

Snagu "furije" osjetila je i naša nacionalna vrsta. Naime, u kvalifikacionom putu za Mundijal poraženi smo u oba susreta. Na Pirinejskom poluostrvu bilo je 1–0, dok su izabranici Vicentea del Bosquea u Zenici demonstrirali snagu, bilo je 5–2. Važno je napomenuti da su u svih deset utakmica osvojili kompletan plijen, sa gol-razlikom od 28:5.

Kvalitet Španije je neosporan. Jaki su u svim linijama: golman, odbrana, a naročito sredina i napad. Sve nabrojano potvrdili su na kontinentalnoj smotri nogometa prije dvije godine u Austriji i Švicarskoj, kada su dosegnuli vrh.

Uz bok pomenutoj reprezentaciji, od evropskih selekcija, treba dodati i branioca naslova – Italiju. Njihov kvalitet ne smije se zanemariti. Nije isključeno da i oni na Rtu dobre nade dođu daleko.Tu su svakako i odlični Englezi koji pružaju izvanredne partije pod vodstvom Fabija Capella.

Iz kruga favorita ne treba izostaviti niti Nijemce koji uvijek igraju dobro na velikim takmičenjima. Uz "azure", oni su selekcija koja je majstor velikih turnira. Gotovo nikada ne pokazuju znakove slabosti.

Na Argentinu i Brazil ne treba trošiti previše riječi. Messi, Tevez, Milito sa jedne, i Kaka, Robinho, Fabiano i Lucio sa druge strane, garantiraju dobar i atraktivan nogomet.

Ipak, svi su umjereni i oprezni prilikom davanja izjava i izgovaranja optimističnih rečenica. Svi jednostavno rade i šute, te ističu veliku vrijednost rivala.

Brazil rekorder

Uostalom, sve reprezentacije koje su izborile dolazak na jug Afrike imaju kvalitet i neće sudjelovati slučajno. No, ne treba očekivati ljepotu u igri, jer nije riječ o prijateljskim dvobojima.

Za kraj treba spomenuti i selekcije poput Holandije, Urugvaja, Danske ili Kameruna, koje imaju potencijal. Ipak, kod njih se nikada ne zna kada će isplivati neka dječija bolest sa kojom je nemoguće doći do trona.

Sve sugerira da najviše trebamo vjerovati – velikima!

Do sada su se Svjetska prvenstva igrala u Urugvaju (1930), Italiji (1934), Francuskoj (1938), Brazilu (1950), Švicarskoj (1954), Švedskoj (1958), Čileu (1962), Engleskoj (1966), Meksiku (1970), Njemačkoj (1974), Argentini (1978), Španiji (1982), Meksiku (1986), Italiji (1990), SAD-u (1994), Francuskoj (1998), Japanu i Južnoj Koreji (2002), te Njemačkoj (2006).

Od 18 svjetskih titula, Brazil ima pet, Italija četiri, Njemačka tri, Urugvaj i Argentina po dvije, a Engleska i Francuska po jednu.

Po devet naslova osvojile su južnoameričke i evropske države.

Ko će doći u vodstvo na Rtu dobre nade?