Nogomet
0

Počelo Evropsko nogometno prvenstvo u Portugalu

NINA/Sarajevo-X
Utakmicom između domaćina Portugala i reprezentacije Grčke započeo je prvi dan Evropskog nogometnog prvenstva u Portugalu koje će trajati do 4. jula.

Grci su priredili veliko iznenađenje već na startu Evropskog prvenstva. U prvoj utakmici Skupine A igrači Otta Rehhagela su pobijedili favoriziranu reprezentaciju Portugala sa 2:1 i osvojili prva tri boda na EURU 2004.

Od samog početka izabranici trenera Rehhagela zaigrali su hrabro, napali protivnika, igrali brzo u sredini terena, te lako prenosili loptu na protivničku polovicu, što je pomalo iznenadilo Portugalce koji su tek sredinom prvog dijela uspjeli preuzeti igru. Grci su zaprijetili već u prvoj minuti kada je Charisteas promašio loptu na petercu nakon dobrog prizemnog ubačaja Vryzasa. Šest minuta kasnije uslijedio je šok na stadionu Dragao – Grčka je povela 1:0.

Paulo Ferreira je nesmotreno izgubio loptu koju je snažno “povukao” kapetan Grčke Karagounis, te je s nekih dvadesetak metara preciznim prizemnim udarcem pogodio desni donji ugao portugalskog . Šokirani Portugalci umalo nisu primili pogodak dvije minute kasnije. U odličnoj poziciji se našao Charisteasa, bio je sam ispred golmana Ricarda, ali je iskosa s desne strane šutirao snažno i pogodio vanjski dio mreže.

Domaćini prvenstva su tek u 16. minuti došli do prve prilike. Couto je dao povratnu loptu za Andradea, a on je sa 20 metara šutirao snažno, ali malo pored gola. Dobru priliku za Grčku imao je i Charisteas u 23. minuti, kojeg su Portugalci “pustili” da pretrči gotovo 30 metara i šutira, ali ovaj put Ricardo je uspio zaustaviti loptu. Portugalci su pokušavali što prije postići izjednačujući pogodak, uspjeli su preuzeti igru na sredini terena, igrali su brzu pas igru, držali loptu, ali nisu uspjeli probiti “grčki zid”.

U 26. minuti glavom je pokušao Rui Costa nakon ubačaja Paula Ferreire, ali je lopta otišla pored gola. Pokušao je i Figo iz slobodnog udarca, ali je Nikopolidis bio siguran. Strateg Portugalaca Luiz Felipe Scolari na poluvremenu je izvršio dvije izmjene. U igru je ubacio Deca i Ronalda, a u svlačionici su ostali indisponirani Rui Costa i u prvom dijelu nevidljivi Simáo. No, to mu se nije isplatilo jer je već u 51. minuti mladi Ronaldo skrivio jedanaesterac koji je sigurno izveo Basinas i doveo Grčku u vodstvo od 2:0.

Iako su Deco i Ronaldo unijeli dosta živosti u igru Portugala, nedostajao je završni pas i grčka obrana je bez većih problema “čistila” sve opasne lopte ispred svog golmana. U 65. minuti Scolari baca sve karte na napad, u igru ulazi Nuno Gomes, no dvije minute kasnije i Rehhagel vuče dobar potez.

U vatru ubacuje Nikolaidisa, brzog napadača, želeći iskoristiti otvorenu igru Portugalaca i iz eventualnih kontranapada postići treći pogodak. U 82. minuti sreća je spasila Grke kada je nakon šuta Cristiana Ronalda lopta otišla zamalo pokraj vrata, a četiri minute kasnije Nikolaidis brani sjajan udarac Gomesa.

U sudačkoj nadoknadi Ronaldo je postigao odličan pogodak – nakon ubačaja Figa glavom je “zakucao” loptu iza leđa Nikopolidisa, no vremena za preokret nije bilo.

PORTO – Stadion Dragao. Gledatelja: 52.000. Glavni sudac: Pierluigi Collina. Pomoćnici: Marco Ivaldi, Narciso Pisacreta (svi Italija). Četvrti sudac: Alain Hamer (Luksemburg). Strijelci: 0:1 – Karagounis (7.), 0:2 – Basinas (51. - jedanaesterac), 1:2 – Ronaldo (90.+2).

PORTUGAL: Ricardo, Paulo Ferreira, Rui Jorge, Jorge Andrade, Fernando Couto, Costinha (od 65. Nuno Gomes), Luis Figo, Pauleta, Rui Costa (od 46. Cristiano Ronaldo), Simáo (od 46. Deco), Maniche. Trener: Luiz Felipe Scolari.

GRČKA: Nikopolidis, Seitaridis, Dellas, Basinas, Zagorakis, Giannakopoulos (od 67. Nikolaidis), Charisteas (od 74. Lakis), Fissas, Vryzas, Kapsis, Karagounis (od 46. Katsouranis). Trener: Otto Rehhagel.

Žuti kartoni: Costinha, Pauleta (Portugal), Karagounis, Seitaridis (Grčka).