Nogomet
35

Pobjeda Sarajeva nad Travnikom, Željezničar slavio protiv Mladosti

Piše: D. B.
Foto: N. G./Klix.ba
Sarajevo - Travnik (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U terminu od 15 sati odigrano je šest susreta 12. kola BHT Premijer lige. Sarajevo je pobijedilo Travnik, Leotar Slaviju, Olimpic ekipu Radnika, Željezničar je osvojio tri boda u Bijeljini na gostovanju kod Mladosti, Rudar je savladao Zvijezdu, kao i Velež ekipu Viteza.

Sarajevo - Travnik 3:1

Kao što su i najavljivali iz bordo tabora, Sarajevo je ušlo u utakmicu protiv Travnika s namjerom da osvoji tri boda. Domaći su poveli u 7. minuti kada je pogodio Todorović. Tri minute kasnije je dosuđen jedanaesterac za domaće, ali je Komazec šutirao pored gola. U 15. minuti su gosti imali prvu priliku preko Ramića, ali je njegov šut zaustavila odbrana domaćih. Nekoliko minuta kasnije je šutirao Čurić, a Bandović je bez problema odbranio njegov udarac. U 26. minuti je Sarajevo bilo blizu drugog gola, no, Todorović je pogodio stativu. Na drugoj strani je neprecizan bio Pliska. Gosti su izjednačili rezultat na 1:1 u 42. minuti utakmice, a strijelac je bio Ćurić. Bio je to rezultat prvog poluvremena utakmice na Koševu.

Ono što je Husref Musemić rekao svojim igračima na poluvremenu urodilo je plodom. Komazec je Bordo ekipu doveo u vodstvo u 53. minuti te se tako iskupio za promašeni jedanaesterac. Nekoliko minuta kasnije je Varupa neprecizno šutirao ka Bandovićevom golu. Gosti su od 70. minute igrali bez golmana Bukvića, koji je dobio crveni karton zbog prekršaja nad Karićem. Bio je to drugi penal za Sarajevo na ovoj utakmici, a u gol ga je u 73. minuti pretvorio Tadejević i tako postavio konačan rezultat na 3:1.

Leotar - Slavija 3:0

Posljednjeplasirani Leotar je u susretu sa Slavijom tražio pobjedu i eventualni bijeg s dna tabele. Veliku radost domaćim je donio Đerić nakon asistencije Bajalice u 24. minuti susreta. Trebinjci su svoje vodstvo udvostručili u 38. minuti utakmice. Na kraju prvog poluvremena su imali zasluženo vodstvo od dva gola.

U nastavku utakmice u Trebinju je bilo nekoliko prilika na obje strane, ali samo jedan pogodak i to za Leotar. Postigao ga je Vidić u 90. minuti susreta. Trebinjci su osvojili tri važna boda.

Olimpic - Radnik Bijeljina 3:0

Olimpic je na sjajan način otvorio susret s Radnikom. Odlična akcija Vukova je rezultirala golom Kapića već u 30. sekundi utakmice na Otoci. U 16. minuti su gosti propustili odličnu priliku za izjednačenje preko Hasanovića, a kazna je uslijedila minut kasnije, kada je Kokot pogodio za 2:0. Već u 19. minuti je bilo 3:0, a gol je postigao Duljević. Veliku su priliku propustili gosti u 43. minuti kada je preko gola šutirao Hasanović. Vukovi su na odmor otišli s prednošću od 3:0.

U nastavku su Vukovi kontrolisali igru i rutinski priveli susret kraju te zasluženo slavili.

Mladost Velika Obarska - Željezničar 0:4

Željezničar je imao imperativ pobjede protiv ekipe Mladosti iz Velike Obarske. Plavi su na samom početku stvorili izglednu priliku, koju nije iskoristio Tomić. Bilo je to u 3. minuti susreta, a četiri minute kasnije isti igrač je šutirao neprecizno. Lijepu priliku za vodstvo ekipe Mladosti propustio je Komarčević u 21. minuti, koji se nije najbolje snašao u prijemu lopte, tako da opasnosti po Lončarića nije bilo. Tri minute kasnije priliku za Plave je propustio Stanić. Ipak, aktuelni prvak BiH je stigao do vodećeg pogotka u 37. minuti, a strijelac je bio Selimović. Plavi su nakon prvog dijela imali minimalnu prednost.

Aktuelni prvak BiH je do drugog gola stigao na početku drugog poluvremena, tačnije u 53. minuti, kada je nakon asistencije Hodžića svoj drugi pogodak na ovoj utakmici postigao Selimović. Aktuelni prvak BiH je do drugog gola stigao na početku drugog poluvremena, tačnije u 53. minuti, kada je nakon asistencije Hodžića svoj drugi pogodak na ovoj utakmici postigao Selimović. Samo dvije minute kasnije je treći gol za Željezničar postigao sjajni Hodžić. U 60. minuti je Stanić imao dobru priliku, ali je golman Mladosti odbranio njegov udarac. Odlični Hodžić je u 70. minuti utamkice asistirao Bajiću, koji je povisio vodstvo Željezničara na 4:0. Hodžić je bio blizu pogotka u 78. minuti kada je lopta nakon njegovog šuta pogodila prečku, a potom gol liniju. Ekipa Mladosti je mogla do utješnog gola, ali je Kostić iz dobre pozicije promašio gol. Ostalo je 4:0 za Željezničar, koji ovom pobjedom najavljuje bolje rezultate u nastavku prvenstva.

Velež - Vitez 1:0

Velež i Vitez u prvom poluvremenu nisu napravili izgledne prilike za gol, osim što je igrač domaćih Hebibović pogodio prečku u 42. minuti. Mreže su u prvom dijelu susreta mirovale.

U nastavku su igrači Veleža ipak došli u vodstvo, kada je Okić u 78. minuti pogodio mrežu Zvijezde. Na kraju se ispostavilo da je njegov gol odlučio pobjednika i donio tri boda Rođenim.

Rudar Prijedor - Zvijezda 2:0

Pretposljednja ekipa na tabeli, Rudar iz Prijedora, ugostila je Zvijezdu u 12. kolu BHT Premijer lige. Domaći su poveli u 3. minuti golom Mišana. Najbolju priliku u prvom poluvremenu su gosti imali u 38. minuti, no, Bogdanović je pogodio stativu. Prvo poluvrijeme je završeno minimalnim vodstvom Rudara.

Loša nogometna predstava se nastavila u drugom poluvremenu, a domaći su čuvali stečenu prednost. U takvoj su igri ipak uspjeli doći do drugog gola, a strijelac je bio Mikić.

Sve odigrane utakmice su započele minutom šutnje u čast poginulim bh. navijačima, koji su mlade živote izgubili u saobraćajnoj nesreći na povratku iz Kaunasa.

Od 17 sati igraju Čelik i Zrinjski, a susret Borca i Širokog Brijega počinje u 19 sati.