Jose Mourinho
0

"Pobijedili bismo Milan i sa sedmoricom igrača"

Totalsport
Jose Mourinho (Foto: Reuters)
Jose Mourinho (Foto: Reuters)
Pobjedom 2-0 protiv Milana Inter je učvrstio vodeću poziciju na tabeli talijanskog nogometnog prvenstva. Ni tri boda osvojena protiv drugoplasiranog kluba Serije A nisu spriječila trenera Josea Mourinha da se još jednom verbalno obračuna sa sudačkom organizacijom.

"Jedini način na koji smo mogli izgubiti ovu utakmicu jest da nam sudija nastavi isključivati igrače. Recimo da nas svede na šestoricu u polju, jer sa sedmoricom bismo sigurno pobijedili. Odavno sam shvatio da sudije ne žele da ponovno osvojimo 'scudetto'. Vidim ja dobro što se ovdje zbiva, u utakmici protiv Barija nisu htjeli isključiti Bonuccija, a u derbiju su učinili sve što mogu da zaustave naš pobjednički niz", "otrovan" je kao i obično bio portugalski strateg nakon susreta kojeg su pogocima odlučili Diego Milito i Goran Pandev.

Podsjetimo da je na San Siru već u 27. minuti isključen Wesley Sneijder zbog sarkastičnog aplauza upućenog sudiji Gianluci Rocchiju nakon što je ovaj pokazao žuti karton njegovom saigraču Luciju, koji je u samom finišu utakmice zaradio i drugi žuti.

"Nama se sudi po drugačijem kriteriju. Pitao me sudija bih li se ja naljutio da je neki od mojih igrača sarkastično zapljeskao nekoj mojoj odluci. Odgovorio sam mu da ne bih, da bih prešao preko toga. Trebao je i on biti pametniji. Kako prvenstvo prolazi, sve više shvatamo da odluke na našu štetu nisu slučajne."

"Bili smo spektakularni i od samog početka utakmice bilo je jasno da nam Milan ne može parirati. Jači smo od njih, slavili smo u važnoj utakmici, ali nakon nje u mojim je ustima ostao gorak okus. Znam da sam stranac u Italiji, pa možda ne razumijem u potpunosti vaš nogomet. Ali, to nije moj problem već vaš. A da našoj pobjedi nema zamjerke, u to sam siguran. I uvjeren sam da će i Leonardo, trener Milana, to potvrditi", zaključio je Mourinho novu debatu sa svima i protiv svakoga.

"Nismo iskoristili situaciju. Nismo pronašli ključ kojim bismo otvorili njihovu odbranu, međutim, ovom utakmicom prvenstvo ne završava. Poraz protiv Intera ništa ne mijenja. Njihova je pobjeda zaslužena, odigrali su iznimno dobru utakmicu protiv nas", nadovezao se strateg poražene ekipe.

Utakmicu je prokomentirao i golman Intera, jedan od junaka susreta Julio Cesar. U mnogo je prilika dokazao kvalitetu u nedjelju, među ostalime, i odbranom jedanaesterca Ronaldinhu početkom sudijske nadoknade vremena.

"Drago mi je što sam doprinio pobjedi. Što se Sneijderovog isključenja tiče, mislim da nije dao povoda sudiji za crveni karton. Nakon što je isključen s desetoricom na terenu smo dokazali koliko smo jaki i koja je naša vrijednost. Nije bilo lako i stoga čestitam saigračima", kazao je Cesar.

Engleski veznjak Milana David Beckham nakon utakmice je izjavio: "Razočarani smo rezultatom, no i ovakvi su porazi sastavni dio nogometa. To što smo brojčano bili nadmoćni nema nikakve veze. Jednostavno nismo imali sreće. Ipak, poraz ništa ne mijenja u našem planu da osvojimo prvenstvo, pred nama je još mnogo utakmica, a one će odlučiti o prvaku."

Marco Materazzi nije nastupio u pobjedi Intera, ali "zločesti dečko" talijanskog nogometa bio je prvi u trenucima kad je pobjedu trebalo proslaviti. Učinio je to s maskom talijanskog premijera i Milanovog predsjednika Silvija Berlusconija na licu. Publika na San Siru njegov je potez popratila smijehom.