Večeras BiH - Rumunija
0

Po pobjedu koja život znači

Piše: Edin Isanović
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
U okviru 4. kola grupe D kvalifikacija za odlazak na Evropsko nogometno prvenstvo 2012. bh. reprezentacija večeras igra utakmicu protiv Rumunije. Selektor i njegovi izabranici žele ponuditi najbolje što se može u ovom trenutku.

"Spremni smo. Posljednjih smo dana sjano trenirali. Respektujemo Rumune, znamo da nas čeka teško iskušenje, ali mi smo savršeno mirni i koncentrisani za dobar rezultat na Bilinom polju", naglasio je Sušić.

Iako je prvi golman nacionalne vrste, Kenan Hasagić, imao problema sa leđima gotovo je sigurno da će stajati među stativama. Također, i Miralem Pjanić je na treningu dobio jedan nezgodan udarac, ali će okršaj u Zenici početi u udarnoj postavi.

"Zmajevi" moraju odrediti stil, tempo i način igre

Naša nacionalna vrsta će morati ispoštovati nekoliko osnovnih postulata nogometa ako želi osvojiti kompletan plijen. Prije svega suparnik se mora što više udaljiti od gola.

Optimizam se može temeljiti na osnovu rada na treninzima kapitena Spahića i društva. Očekujemo otvorenu igru, uostalom to je i filozofija Safet Sušića. Vjerujemo kako će "zmajevi" na Bilinom polju odrediti stil, tempo i način igre.

"Naš cilj je pobjeda, tako ćemo se i ponašati. Imamo dovoljno snažan kadar za pozitivan rezultat. U svlačionici vlada izvanredna atmosfera. Ako osvojim tri boda vodit ćemo bitku za prva dva mjesta u grupi", podvukao je šef državnog tima.

Rumuni bi mogli biti oslabljeni neigranjem Chivua, ali njegov izostanak kod ostalih igrača može izazvati pozitivan šok. Naravno, oni nisu ista ekipa sa i bez nogometaša Intera.

Mutu svojom izjavom još više motivisao naše reprezentativce

Osim toga, gosti su puni samopouzdanja, što priliči njihovom mentalitetu. Apostrofirali su da se na plaše atmosfere na Bilinom polju, a najveću opasnost vide u Džeki i Pjaniću.

Povratnik u reprezentaciju Adrian Mutu, vjerovatno pokušavajući ohrabriti svoje saigrače, rekao je kako BiH i nije toliko kvalitetna reprezentacija. Međutim, njegova je izjava još više motivisala naše reprezentativce.

Pobjeda je riječ koja se jedino upotrebljava u svlačionici "zmajeva". Uostalom ona bi otvorila put prema konačnom cilju - plasmanu na kontinentalnu smotru naredne godine. Kad bismo kombinatoriku uspjeli nametnuti kao temu utakmice sigurni smo da bi Rumunima to predstavljao veliki problem.

Od Džeke se očekuju golovi (Foto: Fotoservis)
Od Džeke se očekuju golovi (Foto: Fotoservis)
"Očekujem kvalitetan meč. Najbitnije je da pobijedimo. Uz maksimalnu koncentraciju i ozbiljan pristup vjerujem da ćemo uspjeti u tome. Želja svih nas jeste odlazak na jedno veliko takmičenje", rekao je za Sarajevo-x.com Vedad Ibišević.

Utakmica će se odlučivati u veznoj liniji, a naši bočni igrači mogu biti tajno oružje

Trebamo biti jaki u srcu ekipe, u vezi. To je recept kako se može preko Rumunije. Velika odgovornost bit će na Rahimiću, Pjaniću, Misimoviću i Medunjaninu. Apsolutno, vezna linija mora biti mnogo bolja nego protiv Francuske. U tom dijelu će se odlučivati utakmica.

Tajno oružje bh. selekcije mogu biti i bočni igrači - Mujadža i Lulić. Obojica kontinuirano odlaze u napad, probijaju bok i izvrsno sarađuju sa Džekom i Ibiševićem. Recimo, u Tirani su to bile žile kucavice bh. izabrane vrste, pa je tako i postignut jedini pogodak (Mujdža asistirao Ibiševiću).

Večerašnja utakmica je itekako važna. Pobjeda je bitna zbog dvije stvari. Prvo, trijumfom bi ostali u igri za odlazak u Poljsku i Ukrajinu, a druga što bi osvajanjem kompletnog plijena možda mogli utjecati na čelnike NSBiH da, konačno, usvoje statut.

Susret između BiH i Rumunije igra se od 19.15 sati uz direktan televizijski prijenos na BHT 1. Utakmicu će voditi suci iz Španije. Fernando Teixeira Vitienes glavni, Victoriano Diaz Casado i Jose Manuel Fernandez Miranda pomoćnici.

Vjerovatni sastavi

BiH: Hasagić, Mujdža, Spahić, Mravac (Bešić), Lulić, Rahimić, Pjanić, Medunjanin, Misimović, Džeko i Ibišević. Rumunija: Pantilimon, Sapunaru, Goian, Tamas, Rat, Torje, Florescu, Alexa, Deac (Zicu), Mutu i Marica.

Tabela, grupa D:

  1. Francuska 4 3 0 1 6 1 9
  2. Bjelorusija 4 2 2 0 3 0 8
  3. Albanija 4 1 2 1 3 4 5
  4. BiH 3 1 1 1 4 3 4
  5. Rumunija 3 0 2 1 1 3 2
  6. Luksemburg 4 0 1 3 0 6 1
Rumunija bolja u međusobnom skoru

Reprezentacija BiH i Rumunije do sada su odigrali dvije utakmice. U oba predhodna dvoboja pobjedu su upisali naši večerašnji suaprnici. Naime, u kvalifikacijama za odlazak na Evropsko prvenstvo u Portugalu 2004.godine Rumuni su prvo 7.septembra 2002. slavili na Koševu 3-0. Strijelci za Rumuniju bili su Chivu, Munteanu i Ganea.

U uzvratu odigranom 7. juna 2003. godine u Craiovi pred 25.000 gledalaca Rumunija je slavila sa 2:0. Strijelci su bili Mutu i Ganea.