Stigao u glavni grad BiH
0

Plišek: Tu sam da završim pregovore sa Sarajevom

Piše: Edin Isanović
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Češki trener Jiri Plišek stigao je danas avionom u Sarajevo kako bi započeo pregovore sa čelnicima bordo tima oko preuzimanja trenerske pozicije kluba sa Koševa.

Plišek je stigao na Sarajevski aerodrom letom iz Praga preko Budimpešte. Nakon kašnjenja leta, Plišek je stigao u Sarajevo, a na aerodromu su ga dočekali sportski direktor Edim Hadžialagić i član UO Maid Delić.

Na aerodromu je bio i novinar portal Sarajevo-x.com, kome je Plišek rekao da se dobro osjeća na povratku u glavni grad naše zemlje.

Finalizacija pregovora

"Razgovori sa čelnicima FK Sarajevo su obavljeni, a sada sam došao da završim dogovore", rekao je Plišek ekskluzivno za portal Sarajevo-x.com.

Kako nam je rekao, ugovor sa Teplicama je istekao pa oko tog dijela posla FK Sarajevo neće imati nikakvih problema.

Na pitanje kako se osjeća s obzirom da je vodio ekipu sa Grbavice, Plišek je odgovorio osmjehom i brzim korakom izašao sa Aerodroma.

Treba napomenuti, da bi se realizirao ovaj transfer Upravni odbor mora zvanično razriješiti dužnosti Mirzu Varešanovića.

Da podsjetimo, Plišek je 2004. godine sa klupe vodio gradskog rivala Željezničara. Kada je odlazio od tadašnjih čelnika tima sa Grbavice tražio je da sa sobom povede Edina Džeku. Aktuelni napadač nogometne reprezentacije BiH je u to vrijeme za „sitan novac“ preselio u Češku. Svi znamo kako se dalje razvijala njegova karijera.

Plišek je uspješno obavljao funkciju sportskog direktora u Sparti iz Praga, gdje je proveo dvije godine.

Od 2008. sa klupe je vodio Teplice koje su prošle sezone proglašene najorganizovanijim klubom u svojoj državi. Afirmisao mnoge bh. igrače

Pomenuti stručnjak osvajao je i Kup Češke, a afirmisao je mnogo bh. igrača. Spomenimo Mahmutovića, Ljevakovića, Melunovića, Gagulu, Čajića...

Ipak, ono što je čelnicima Teplica bilo najvažnije jeste da je upravo Plišek, koji je poznat po temeljitosti i strpljenju na duže staze, posljednjih godina klubu donio preko 10 miliona eura zarade od transfera. Zanimljivo, za Džeku su od Wolfsburga inkasirali 4 miliona eura (koristi imaju i „plavi“, jer je ovih dana uplaćena druga rata zbog transfera u Manchester City).

Prvi stranac na klupi Sarajeva

Kako su i neki priželjkivali, Sarajevo bi konačno moglo dobilo trenera stranca.

Neki smatraju da je to najbolje rješenje, jer stručnjak koji nije podložan nikakvim interesima, niti se na njega može vršiti bilo kakav pritisak. Kao takav može posložiti igrački mozaik na Koševu.

Treba istaći da Plišek dobro poznaje mentalitet bh. igrača i da je to svakako mogla biiti olakšavajuća okolnost u pregovorima.

Ako finalni pregovoro budu uspješni Plišek bi mogao postati jedan od rijetkih koji je kao prvi šef struke vodio dva ljuta gradska rivala, Sarajevo i Željezničar.

Prije njega to su bili: Bula, Zagorac, Brozović, Saračević i Alispahić.