Odjeci nakon Lisabona
0

ANALIZA / Playmaker Lyona kasno na terenu?

Piše: Edin Isanović
Poslije dobrog otvaranja naši igraju loše. To se odnosi na period od 15. do 31. minute kada i pada gol. Nedostatak trke u sredini terena eskalirao je i doveo do potpunog raspada igre. Posljedice su bile gubljenje kontrole lopte, odsječeni napadači, kontinuirani pritisak osam ili devet igrača prema našoj posljednjoj liniji, maksimalno ohrabreni Portugalci i sve uspaničeniji naši.

Nakon prilično teškog prizemljenja protiv Španije, bh. reprezentacija je poražena od Portugala (1-0) u prvoj utakmici baraža. Lisabon je potvrdio da BiH igra dobar nogomet, te da se u uzvratu možemo nadati uspješnom ispunjenju zadatka.

Naši su igrali dobro, naročito prvo poluvrijeme (osim perioda kada je primljen gol). Ipak, i Portugalci su bili u prilici da možda i konačno nokautiraju „zmajeve“ i riješe sve dileme već u prvom dvoboju. Naime, kod 1-0 odlične prilike nisu realizovali Liedson i Deco. Sigurno je da bi im još jedan gol u mreži Hasagića osnažio vlastite ambicije pred okršaj na Bilinom polju. Domaći su, objektivno rečeno, prije utakmice bili u prednosti. Ne samo zato što su bili u svom okruženju, nego i zbog činjenice da su po rejtingu ispred naše nacionalne vrste, mada im je to predstavljalo i dodatni teret. Odluka u Zenici

S druge strane, naši su, koliko god se trudili da u utakmicu uđu hladne glave, ipak bili pod imperativom dobrog rezultata. Poraz, slažemo se, nije dokrajčio nadu u ispunjenje cilja, ali je znatno otežao ambicije. Bilo bi mnogo lakše da su Ibričić, Džeko ili Muslimović poentirali za 1-1 (situacije u kojima je pogođen okvir gola). Ovako bi se moglo desiti da poraz generira defetističku atmosferu, koja umjesto kompaktiziranja redova, započinje dobro nam poznati proces osuda i pritiska za kadrovske promjene.

Ono što će dodatno otežati situaciju jeste činjenica da šef državne nogometne selekcije BiH, Miroslav Ćiro Blažević u Zenici neće moći računati na kartonirane Spahića, Rahimića i Muratovića. Na planu samopouzdanja i atmosfere to nam može predstavljati veliki problem.

Stoga pokušajmo analizirati viđeno na Luzu kroz prizmu činjenica.

BiH je ostavila jak dojam, prezentirala se u dobrom izdanju. Na koncu, imamo još jednu meč-loptu za tri dana. Portugalci će sa mnogo više respekta doputovati u našu domovinu, ma koliko se trudili da to ignoriraju. Poslije dobrog otvaranja naši igraju loše. To se odnosi na period od 15. do 31. minute kada i pada gol. Nedostatak trke u sredini terena eskalirao je i doveo do potpunog raspada igre. Posljedice su bile gubljenje kontrole lopte, odsječeni napadači, kontinuirani pritisak osam ili devet igrača prema našoj posljednjoj liniji, maksimalno ohrabreni Portugalci i sve uspaničeniji naši. Gol je praktično „visio u zraku“. I onda nakon oštrog centaršuta Nanija poentira Bruno Alves koji je zaboravljen od strane Senijada Ibričića.

Nismo imali sreće

Nakon toga bh. reprezentativci kreću hrabrije ka golu Eduarda. No, izabranici Carlosa Queiroza udvajaju kreativca naše vezne linije Zvjezdana Misimovića. Izostanak njegova doprinosa pretežak je hendikep za reprezentaciju. Čak je u dvije situacije izgubio loptu, nakon čega su prvo Rahimić, a poslije i Spahić dobili žute kartone. Očigledno je igrač Wolfsburga imao loš dan.

Sputanost velikog očekivanja i pritisak „mora se“ brzo je trošilo energetske moći većeg dijela ekipe. U posljednjih petnaest minuta prvog dijela stvorene su dvije izgledne prilike. Ibričić pogađa prečku nakon kornera, dok Salihović odlično šutira, ali Eduardo sigurno interveniše.

U nastavku su naši krenuli ofanzivnije što je otvorilo dosta prostora za Portugalce koji na svu sreću nisu poentirali u 56. i 57. minuti. Do pred sami kraj meča nije bilo ozbiljnijih prilika, a onda su bh. reprezentativci iz jednog napada stvorili dvije prilike. Prvo je Džeko na fantastičan centaršut Pjanića pogodio prečku, a nakon toga Muslimović i stativu. Mnogi navijači su tada sa razlogom postavili samo jedno pitanje - zašto nemamo sreće?

Podbacio vezni red

Formacijiski smo igrali 5-3-2. Odbrana je tretirana kao najspornija linija ekipe, a pokazalo se da je upravo ona podnijela najveći teret na Luzu. Spahić, Nadarević i Jahić su u prvom dijelu korektno odradili svoje zadaće. Ibričić koji je igrao desnog bočnog ponekad je djelovao nesigurno, dok je Salihović bio jedan od najboljih na travnjaku. Uzmemo li u obzir činjenicu da je nedostajao doprinos igrača iz sredine terena (osim Rahimića), onda posljednji bedem ispred Hasagića može dobiti prolaznu ocjenu. S obzirom da naš kapiten nema pravo nastupa u Zenici, kao alternative se nude Pandža i Milenković. Ibričić je ipak kvalitetan da bi ga se temeljem jedne slabije predstave izostavilo iz ekipe.

Najviše kritika ide na račun sredine terena. Ne treba bježati od realnosti da je taj dio tima jedan od osnovnih uzroka pada igre. Ako vezni igrači ne nametnu posjed lopte i tako svojim najvećim oružjem (tehnikom) ne umaraju protivnika, dogodi se da se troše u trčanju za njima.

Neshvatljivo je da Ćiro Blažević nije nakon lošeg izdanja Muratovića (koji je i u kvalifikacijama bio jedna od najslabijih karika) u prvom dijelu nije povukao neke korake. Čini se kako stručni štab i dalje više vjeruje njemu nego Pjaniću, koji pored toga što igra u jačoj ligi u posljednje vrijeme briljira. Uostalom, to je potvrdio za samo nekoliko minuta provedenih na travnjaku stadiona svjetlosti. Sjajnim centaršutem servirao je stopostotnu priliku za Džeku. Ne možemo se oteti utisku da bi reprezentacija ukupno igrala bolje da je veznjak Lyona od početka bio unutra. S obzirom da su suparnici udvajali Misimovića, to bi ostavljalo mnogo prostora za Pjanića koji bi koristeći racionalne postulate nogometa bio velika prijetnja za gol Eduarda. Kako iz zone šuta, tako i kvalitetnim asistencijama. U Zenici će napokon zaigrati od prve minute. Rahimiću se nema šta zamjeriti, presjekao je brojne napade Portugalaca i uz Salihovića bio najzapaženiji. „Palac gore“ za nastup. Bićemo lišeni njegovih usluga u uzvratu. Priliku će dobiti vjerovatno Bajramović, koji nije ni sjena nekadašnjeg igrača ili Medunjanin, novopečeni reprezentativac.

Poboljšati igru

Napadači su tokom cijele utakmice bili odsječeni. Morali su se vraćati do centra kako bi preuzeli loptu i nerijetko su sami gradili napad. Ipak, u nekoliko navrata izazvali su uzdahe na dijelu tribina gdje su bili smješteni bh. navijači. Ibišević je imao priliku da poravna u 34. minuti, ali nije na najbolji način zahvati loptu, dok je Džeko pogodio okvir gola u već opisanoj akciji. Blažević će tu nešto promijeniti. Moguće je da zaigra na kartu Muslimovićeve motivacije da pokaže svoju vrijednost i pruži mu priliku mnogo ranije. S obzirom da nemamo četvrtog napadača (ostaje nejasno zašto nije pozvan Topić) izbor je ograničen.

Selektoru se može ozbiljno prigovoriti na kasno izvršenim izmjenama, bez obzira što on to pravda činjenicom da bi se u tom slučaju promijenila kompletna koncepcija igre i što je svjestan da je napravio veliku grešku sa Pjanićem. Gore navedene činjenice sugeriraju da BiH za plasman na planetarnu nogometnu smotru mora bitno poboljšati igru. Osnovne trkačke postavke morale bi funkcionisati neovisno o razini trke. Možemo li konačno pobijediti jednu jaku i ozbiljnu reprezentaciju ili su očekivanja javnosti previsoka? Odgovore na ova pitanje imat ćemo nakon Zenice. U svim opcijama izabranici Miroslava Ćire Blaževića su itekako u igri.