Nogomet
5

Play off za Evropsku ligu: Maccabi Tel Aviv pobijedio Hajduk, PAOK ubjedljiv u Tbilisiju

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
U prvoj utakmici play offa za Evropsku ligu Maccabi Tel Aviv je na domaćem terenu rezultatom 2:1 savladao Hajduk iz Splita.

U sastavu Maccabija od prve minute zaigrao je bh. reprezentativac Haris Medunjanin koji je odigrao cijeli meč. Na drugoj strani mjesta u prvoj postavi zauzeli su još dva bh. reprezentativca Zvonimir Kožulj i Tino Sven Sušić. Kožulj je igrao do 73. minute, a Sušić je na terenu proveo svih 90 minuta.

Medunjanin je zabilježio asistenciju za odličan pogodak Albermana u devetoj minuti. Hajduk je izjednačio u 56. minuti preko Saida, da bi konačnih 2:1 za izraelski tim postavio Scarione u 77. minuti. Uzvrat je na rasporedu za sedam dana na Poljudu.

Ranije je PAOK upisao ubjedljiv trijumf u Gruziji gdje je savladao Dinamo Tbilisi sa 3:0 i time skoro osigurao plasman u grupnu fazu Evropske lige.

Matos je načeo mrežu domaćeg tima u 20. minuti, a potpuni potop desio se u posljednjih 20 minuta. Crespo je pogodio u 71. minuti, dok je konačnih 3:0 postavio rezervista Pereyra u 83. minuti, samo dvije minute po ulasku u igru.

Cijeli meč za PAOK odigrao je potencijalni bh. reprezentativac i bivši veznjak Sarajeva Gojko Cimirot.

Pobjedu u dresu Astane upisao je bh. reprezentativac Marin Aničić. Ovaj štoper je odigrao cijeli meč u pobjedi njegovog tima nad BATE Borisovom (2:0). Strijelci su bili Kabananga (70') i Nurgalijev (80').

Jedan od golmana bh. reprezentacije Ibrahim Šehić branio je u porazu njegovog Qarabaga od Goteborga u gostima (1:0), a nastupe u zabilježila i dva bh. internacionalca Jasmin Mešanović i Avdija Vršajević.

Napadač Mešanović je ušao u 78. minuti u porazu njegove Sparte Prag od Anderlechta (3:0) na domaćem terenu, dok je desni bek Vršajević odigrao svih 90 minuta u minimalnoj pobjedi njegovog Osmalispora nad Midtjyllandom u gostima (1:0).