Kup BiH
30

Plavi s igračem manjem savladali Slaviju, Široki pobijedio Orašje 6:0

Piše: M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Slavija - Željezničar (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Danas su odigrane prve utakmice osmine finala Kupa BiH. Slavili su Široki Brijeg, Željezničar, Velež i Čelik, dok su GOŠK i Radnik, te Olimpic i Čapljina odigrali bez golova.

Zvijezda - Velež 0-2

Na utakmici u Gradačcu gostujući tim postigao je gol već u 5. minuti zahvaljujući Ševki Okiću koji je pogotkom doveo Velež u vodstvo. Kojić je imao stopostotnu šansu za Zvijezdu u 25. minuti, ali na kraju je Bobićeva mreža ostala netaknuta. U 38. minuti Husić je promašio penal, nakon čega je bila velika prilika za Zvijezdu ali bez izjednačenja. Igrači Veleža dolaze do još jednog gola u 54. minuti, strijelac je bio Knežević, te Velež pobjeđuje s dva gola.

Orašje - Široki Brijeg 0-6 Na stadionu Goal nije bilo većih prilika do 34. minute kada su gostujući igrači poveli golom Barišića te u istoj minuti potvrdili vodstvo s još jednim Barišićevim golom. U 38. minuti Široki Brijeg postiže još jedan pogodak i na pauzu se otišlo s 0:3 za gostujući tim. Dvije minute nakon početka drugog poluvremena Široki je povisio prednost na 4:0, strijelac je bio Santos. U 54. minuti ponovo gol za Široki. Ovaj put je šutirao rezervista Kožul i doveo goste u vodstvo od 5:0. Šesti gol postignut je u sudijskoj nadonknadi.

Čelik - Rijeka (Vitez) 2-0

Domaći igrači imali su dvije prilike preko Čovića i Brkovića u 17. minuti, ali bez pogodaka. U 22. minuti Barać je imao veliku priliku, ali je ekipa iz Viteza uspjela da sačuva svoju mrežu. No u 32. minuti Barać postiže pogodak i dovodi Čelik u prednost protiv Rijeke iz Viteza. Nogometaši Čelika slavili su i 40. minuti pogotkom Kajkuta, te je uzakmica završena rezultatom 2:0 za domaći tim.

Slavija - Željezničar 1-3

Gostujući nogometaši imali su prvu priliku već u 4. minuti kada je Kvesić centrirao a Stanić pucao, no Slavijin golman je uspješno odbranio. Domaćini su potom krenuli u kontranapad, te je Rašević uz asistenciju Kokota šutirao i postigao pogodak u 7. minuti što je ekipu Slavije dovelo u vodstvo 1:0. Ali, u 17. minuti plavi uzvraćaju, Adilović je šutirao sa 10 metara i doveo do izjednačenja 1:1. U 43. minuti Adilović dovodi Želju u vodstvo 2:1. No, u 44. minuti plavi ostaju s igračem manje jer Stanić dobija crveni karton. No to nije spriječilo plave da u 75. minuti postignu još jedan pogodak. Strijelac je bio Bekrić, a asistirali su mu Čolič i Adilović.

GOŠK - Radnik 0-0

Utakmica između GOŠK-a i Radnika prošla je bez golova. Ramić imao najbolju šansu za domaćina u 38. minuti, ali je bez gola. Igrači oba tima su igrali pred praznim tribinama.

Olimpic - Čapljina 0-0

Na Otoci nije bilo većih prilika tokom cijele utakmice. Karić je pokušao šutirati prema golu u 32. minuti no bez uspjeha. Đelimić je dva puta trznuo golmana protivničkog tima, ali meč je završio bez golova.

Zrinjski - Sarajevo 17 sati Sutjeska - Sloga (Doboj) 18:30 sati