Napad na članice UEFA-e
0

Platini uzvratio Blatteru

Totalsport
Blatter i Platini (Foto: AFP)
Blatter i Platini (Foto: AFP)
Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini odgovorio je čelnom čovjeku Svjetske nogometne federacije (FIFA) Seppu Blatteru na njegove komentare vezane uz organizaciju Evropskog prvenstva 2020. godine u 13 država Starog kontinenta.

Platinijevom je planu Izvršni odbor UEFA-e dao zeleno svjetlo u januaru, a samo se Turska, koja je željela takmičenje samostalno ugostiti, izjasnila protiv.

"Euro bi trebao biti u jednoj, maksimalno dvije susjedne države. Ako će se 2020. godine igrati u 13 država, takmičenje će izgubiti srce i dušu. Uostalom, svrha turnira u jednoj državi jest u tome da se cijela Evropa okupi na jednom mjestu i uživa u nogometnom spektaklu", rekao je Blatter za Kicker.

Platini je kazao da su svi veliki projekti UEFA-e, poput Eura 2020. ili finansijskog fair-playa, plodovi opsežnog dijaloga i kolektivne odluke donesene od svih uključenih strana.

"Napad na Euro 2020. godine može biti usmjeren na predsjednika UEFA-e, ali je to ustvari napad na 52 od 53 članice Evropske nogometne federacije", rekao je Platini za L'Equipe te dodao:

"Svi imaju pravo na mišljenje o UEFA-inim projektima. S tim nemam problema i poštujem svačije mišljenje, uključujući, naravno, ono gospodina Blattera s kojim se, suprotno onome što negdje znam pročitati, slažem savršeno dobro. Naš je odnos netaknut, iako se očito ne možemo uvijek složiti oko svega".