Nogomet
0

Platini upleten u skandal u vezi sa dodjeljivanjem SP-a Kataru?

Totalsport
Michel Platini (Foto: AFP)
Michel Platini (Foto: AFP)
Prema pisanju Daily Telegrapha, ime predsjednika Evropske nogometne organizacije (UEFA) Michela Platinija našlo se među onima koji su upleteni u korupcijski skandal vezan za dodjeljivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru.

Britanske novine tvrde da se Platini potajno sastao s Mohamedom Bin Hammamom tokom kampanje za Svjetsko prvenstvo, te da je od moćnog Kataranina, kojeg je FIFA naknadno doživotno suspendirala zbog pokušaja kupovanja glasova u izboru za predsjednika Međunarodne nogometne organizacije (FIFA), dobio oko pet miliona dolara.

Spomenuti izvor tvrdi da je Platini odradio poslovni doručak s Bin Hammamom mjesec dana uoči dodjeljivanja domaćinstva Kataru, te da je nekoliko dana prije samog glasanja odradio večeru s tadašnjim predsjednikom Francuske, Nicolasom Sarkozyjem, koji mu je navodno rekao da glasa za Katar.

Platini je odbacio te optužbe, te je rekao da nije bilo pokušaja podmićivanja, odnosno naredbe da se glasa za Katar.

Kako je sama najavila, FIFA će istragu u vezi sa dodjeljivanjem domaćinstva Svjetskog prvenstva Rusiji 2018. godine i Kataru 2022. godine dovršiti do 9. juna, odnosno za manje od sedam dana.