Nogomet
0

Platini protiv uvođenja video snimaka za sporne momente

FENA
Michel Platini (Foto: AFP)
Michel Platini (Foto: AFP)
Predsjednik UEFA Michel Platini potvrdio je svoj stav da je protiv uvođenja video snimaka tokom nogometnih mečeva.

Platini je od starta bio protiv video tehnologije u nogometu, a svoj stav nije promijenio ni nakon skandaloznog pogotka nakon koga je Francuska eliminisala Irsku u baražu za plasman na SP. Platinijev komentar došao je kao odgovor na burne reakcije svjetske javnosti na pogodak Galasa kojem je prethodilo dvostruko igranje rukom Thierryja Henryja, koji je omogućio Francuskoj učešće na predstojećem Mundijalu.

Veći broj visokih zvaničnika je lobirao da se video tehnologija koristi kao pomoć sudijama prilikom donošenja pojedinih odluka, ali je Platini ostao pri svom prvobitnom stavu.

Francuz je odbacio svaku mogućnost da se uvede korištenje kamera, ali isto tako želi da "progura" eksperiment koji je prvo uveden u Ligi Evrope, u kojem dodatne linijske sudije stoje iza gola kako bi pomogli glavnim sudijama i njihovim asistentima.

"Dodatni sudija iza gola bi video Henryjevo igranje rukom", rekao je Platini za L’Equipe.

"Video snimci tokom utakmica? To je loše rješenje. Kada pričamo o velikim utakmicama onda je lako, ali zar bi zaista imali 20 kamera na meču između Andore i Farskih Ostrva? Morali bi da budemo pošteni prema svima, u svim situacijama", zaključio je Platini.