Nogomet
7

Platini predložio da na SP igra 40 reprezentacija

Anadolija
Michel Platini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Michel Platini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik krovne evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Michel Platini predložio je da na svjetskim prvenstvima nastupa 40 reprezentacija, umjesto dosadašnjih 32.

Platini je u izjavi londonskom "The Timesu", tokom svog boravka u Londonu povodom obilježavanja 150. godišnjice od osnivanja engleskog fudbalskog saveza, iznio prijedlog po kojem bi na Mundijalu nastupalo 40 reprezentacija, umjesto ustaljenih 32, dok bi svjetsko prvenstvo u fudbalu umjesto dosadašnjih 31, trajalo 34 dana.

Izjava Platinija uslijedila je nakon kritika predsjednika FIFA-e Seppa Blattera koji je naveo kako broj učesnika na Mundijalu iz Azije i Evrope nije pravedan. Prema sadašnjim pravilima, na svjetskim prvenstvima iz Afrike učestvuje pet, a iz Evrope 13 reprezentacija.

Prema prijedlogu Platinija, na mundijalu bi iz Afrike, Azije i Amerike učestvovale još po dvije, a iz Evrope i Okeanije po još jedna reprezentacija, čime bi broj učesnika dosegao 40.

"Fudbal se mijenja, i trenutno imamo 209 članica", rekao je Platini dodajućo kako bi novi sistem mogao biti primjenjen već na Mundijalu u Rusiji koji će biti održan 2018. godine.