Nogomet
0

Platini predlaže da žuti karton znači suspenziju na 10 ili 15 minuta

Totalsport
Michel Platini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Michel Platini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Evropske nogometne organizacije (UEFA) Michel Platini predložio je ukidanje aktuelnog značenja dobivanja žutog kartona za vrijeme utakmice, te uvođenje momentalne suspezije u toku susreta.

"Uveo bih pravilo kao u ragbiju. Kažnjavanje igrača koji je zaradio žuti karton s 10 ili 15 minuta suspenzije izvan igre. Nakon toga bi se mogao vratiti. To je samo ideja. Treba vremena da se prouči i vidi da li bi bila dobra za nogomet. Prijedlog je to koji treba detaljno istražiti", kaže Platini.

"Na taj bi način profitirala ekipa koja u tom trenutku igra protiv tog igrača i njegove ekipe, jer bi odmah zaradila prednost, a ista se ne bi odrazila nakon tek pet sakupljenih žutih kartona i to protiv neke treće ekipe. Crveni karton bi se i dalje kažnjavao momentalnim isključenjem do kraja susreta", objašnjava Platini, koji je također predložio da se golmani koji skrive kazneni udarac više ne kažnjavaju crvenim kartonom.

"Po meni je to pretjerana kazna. Jedanaesterac je već dovoljna kazna sam po sebi. Mislim da se većina članica u FIFA-i UEFA-i slaže s ovime, ali ima nekoliko onih koja ne misli tako i zato je to za sada nemoguće", kaže bivši francuski nogometaš, koji ima još jednu ideju:

"Smatram da bi bilo dobro i da klubovi koji osvoje domaći kup dobiju priliku izboriti grupu Lige prvaka kroz kvalifikacije. Da bi osvojili kup moraju pobijediti najbolje timove iz svoje države, što definitivno nije lako", zaključuje Platini.