Nogomet
0

Platini odustao od promjena u Ligi prvaka

FENA
Novoizabrani predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini odustao je od reforme Lige prvaka, iako mu je to bio jedan od glavnih aduta u izbornoj utrci kojim je dobio glasove takozvanih malih nacionalnih federacija, piše nemački magazin Kickers.

Obilazeći nacionalne federacije uoči izbornog kongresa UEFA-e Platini je obaćao da će reformirati najkvalitetnije klupsko takmičenje svijeta tako što će maksimalni broj učesnika iz jedne države smanjiti sa četiri na tri.

"Moramo stvoriti uvjete da svi imaju podjednake šanse da zaigraju u Ligi prvaka", govorio je u izbornoj kampanji Platini.

Kickers, međutim, tvrdi da se u dokumentu UEFA-e, koji je stigao i na adresu munchenskog Bayerna, navodi da će četiri najjače nogometne nacije - Italija, Engleska, Španija i Francuska - i dalje imati četiri predstavnika u Ligi prvaka.

Jedina planirana izmjena je da će ubuduće ekipe iz jedne države moći da igraju već od prve faze takmičenja. To bi trebalo da bude usvojeno u septembru, a počelo bi da se primjenjuje od 2009. godine.