Nogomet
0

Platini: Odbranimo ugled nogometa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini pozvao je funkcionere, nogometaše i navijače 16 klubova koji učestvuju u osmini finala Lige prvaka da doprinesu obnavljanju ugleda nogometa.

U pismu koje je upućeno predsjednicima 16 klubova, Platini je istakao kako je potreba klubova i učesnika u tako bitnom takmičenju da budu svjesni odgovornosti u pomaganju odbrane reputacije nogometa, koja je narušena nakon nedavnih dešavanja u Italiji, Njemačkoj i Holandiji.

"Utakmice u prvoj eliminacijskoj fazi Lige prvaka igrat će se u sjeni incidenata koji su ove zime obilježili evropski nogomet. Ovakvi incidenti događali su se u mnogim zemljama, a nije pošteđen ni jedan nivo: ni Kup UEFA, ni nacionalna prvenstva, ni amaterski nogomet", naveo je Platini.

U proteklih nekoliko mjeseci u Italiji je u navijačkim neredima ubijen jedan policajac, u Njemačkoj je u nižerazrednom takmičenju bilo sukoba u kojima je povrijeđeno više desetina ljudi, a navijači Feyenoorda izazvali su takve nerede na utakmici s francuskim Nancyjem da je holandski klub kažnjen izbacivanjem iz Kupa UEFA.

"Vi predstavljate klub koji ima dugu tradiciju i, iznad svega, veliku sreću da bude dio privilegovane elite koja učestvuje u završnici Lige prvaka. Takva privilegija nosi i odgovornost", napisao je Platini u pismu čelnicima klubova.