Utakmice širom Evrope
25

Platini o Euru 2020: Navijači će puno profitirati!

Totalsport
Michel Platini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Michel Platini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Dosad su navijači morali putovati na Euro, a 2020. godine dovodimo Euro navijačima", slikovito je odluku o održavanju Evropskog prvenstva širom evropskog kontinenta opisao predsjednik UEFA-e Michael Platini.

Na okruglom stolu s novinarima iz međunarodnih novinskih agencija, Platini je opširnije progovorio o vlastitoj ideji održavanja evropske smotre na različitim destinacijama u Evropi, koju je verificirao Izvršni odbor UEFA-e u četvrtak.

"Volim otkačene ideje. Ovo je odličan izazov. Navijači više neće morati na daleka putovanja kako bi pratili svoju reprezentaciju, već im donosimo utakmice u veliki broj evropskih gradova i država. Mi smo nedavno održali sastanak s Udruženjem evropskih nogometnih navijača (FSE) i uvjerili smo ih da ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bi navijači na putovanjima imali maksimalnu podršku", rekao je Platini, te je otklonio strahovanja kako će navijači koji žele vidjeti sve utakmice svoje reprezentacije morati juriti s jednog kraja Evrope na drugi.

"Nećemo imati jednu reprezentaciju koja će svoje utakmice igrati u Švedskoj, Portugalu i Kazahstanu. Navijači neće morati u jurnjavu za svojom reprezentacijom po cijelom kontinentu. Objasnili smo to navijačima iz udruženja i rekli im da ćemo im pružiti svu našu pomoć. Nakon toga su imali puno pozitivniji stav o našem planu."

Na zadnjim velikim takmičenjima, Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici 2010. godine i Euru ove godine u Ukrajini i Poljskoj, navijači su imali puno problema s visokim cijenama i teškoćama oko putovanja. Slična situacija se očekuje i na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

"Na Euru 2020. godine neće biti kao u Ukrajini i Poljskoj. Tamo je bilo teško putovati i čestitao bih britanskim navijačima koji su otišli tamo, ali ovoga puta će imati priliku ići na puno bliža putovanja."

Platini bi volio da se završnica Eura za osam godina održi u jednom gradu, iako tu odluku opet mora donijeti Izvršni odbor UEFA-e.

"Mislim da bi to kreiralo jednu vrlo posebnu atmosferu među navijačima i dalo završnici još veću važnost. Bila bi to sedmica nacionalnih ekipa i jedna velika zabava. No, Izvršni odbor UEFA-e će procijeniti je li to dobra ili loša ideja."

Na kraju je Platini istaknuo kako mu je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter rekao kako je sličan plan za Afrički kup nacija imao pokojni libijski čelnik Muammar al Gaddafi.

"Blatter mi je čestitao na ideji, rekao da je odlična. Također je dodao kako je neko želio nešto slično učiniti s Afričkim kupom nacija prije nekoliko godina, a to je bio Gaddafi", zaključio je Platini.