Nogomet
11

Platini nakon ponovnog izbora: Radit ću na stvaranju respektabilne FIFA-e

Klix.ba
Michel Platini (Foto: EPA)
Michel Platini (Foto: EPA)
Michel Platini osvojio je treći uzastopni mandat na čelu Evropske nogometne federacije (UEFA). Nakon današnjeg ponovnog izbora na Kongresu u Beču, Francuz je rekao da će pokušati utjecati na promjene u FIFA-i u toku sljedeće četiri godine.

Insistirao je kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne FIFA-i da vrati kredibilitet u vrijeme optužbi za korupciju.

"Znam da mogu računati na vas, a vi znate da možete računati na mene", kazao je Platini na godišnjem kongresu UEFA-e. "Ta prisnost među nama čini nas jačim i omogućava da donosimo ove važne i hrabre odluke - odluke koje se uvijek isplate".

Pedestdevetogodišnji predsjednik UEFA-e također je istakao važnost uzajamnog povjerenja i demokratije za koje je rekao da su njihov zaštitni znak.

"Kao što znate, moj ponovni izbor znači da ću nastaviti raditi i kao potpredsjednik FIFA-e. Mi Evropljani želimo jaku FIFA-u, FIFA-u koja koja je respektabilna i poštivana jer FIFA je uvijek bila i bit će vrhovni fudbalski autoritet, krajnje upravno tijelo u sportu. Nastavit ćemo ovaj posao i u naredne četiri godine. Imate moju riječ!", dodao je Platini.