Nije zadovoljan
1

Platini bi se mogao žaliti na kaznu Srbiji

Totalsport
Michel Platini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Michel Platini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini mogao bi se žaliti na odluku vlastite Disciplinske komisije koja je Srbiji izrekla blagu kaznu zbog oktobarskog incidenta u Kruševcu.

Srpski nogometni savez (FSS) je, podsjetimo, kažnjen s 80.000 eura i jednom utakmicom reprezentacije U21 pred praznim tribinama. Posljedica je to događaja na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Engleske u Kruševcu, 16. oktobra.

Englezi su pobjedom 1-0 ostvarili plasman na Evropsko prvenstvo, ali utakmicu je obilježila tuča između igrača i članova stručnog štaba obiju ekipa. Englezi su se žalili i na ubacivanje pirotehničkih sredstava na teren, te na rasističke uvrede koje su trpjeli njihovi igrači tokom dvoboja, a Danny Rose je dobio i crveni karton zbog obračuna s gledateljima koji su ga vrijeđali na rasnoj osnovi.

Srpski nogometaši Goran Čaušić, Ognjen Mudrinski, Filip Malbašić i Nikola Ninković dobili su od dvije do četiri utakmice suspenzije, dok su dvogodišnju zabranu rada dobili pomoćni treneri srpske vrste Andreja Milutinović i Predrag Katić. Kažnjeni su i engleski nogometaši - Steven Caulker je dobio dvije, a Thomas Ince jednu utakmicu suspenzije.

Iz Engleske su odmah izrazili nevjericu zbog blage kazne Srbiji, a otočki mediji u petak navode da nije zadovoljan ni Platini. Pozivajući se na izvore iz UEFA-e, Englezi pišu da će Platini odluku o eventualnoj žalbi donijeti čim se vrati iz Japana gdje prati Svjetsko klupsko prvenstvo.

Zanimljivom se opaskom oglasio i stoper QPR-a Anton Ferdinand koji je i sam bio žrtva rasističkih uvreda kapitrna Chelseaja Johna Terryja. Ferdinand je podsjetio da je danski nogometaš Nicklas Bendtner dobio kaznu od 100.000 eura zbog pokazivanja donjeg rublja sa sponzorskim logotipom na ovogodišnjem Euru. Ispada da se radi o težem grijehu od rasizma, fizičkog nasilja i ubacivanja opasnih predmeta s tribina.