Južna Afrika
0

Planirano udvostručenje zalihe kondoma uoči SP 2010.

Sarajevo-x.com
Zalihe kondoma će se morati udvostručniti do ljeta 2010. godine, kad će se održati Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Južnoj Africi. Tamo ima oko 5,7 miliona ljudi zaraženih HIV-om, što je više nego igdje na svijetu, prenosi Africa News.

Medicinski stručnjaci u Južnoj Africi kažu da je već sada potrebno raditi na tome da se osigura dovoljna zaliha kondoma za nadolazeće prvenstvo, koje će trajati od juna do jula.

"Ovdje će dolaziti mnogo ljudi. Svi će biti u slavljeničkom raspoloženju, tako da će vjerovatno biti povećeni zahtjevi i za kondomima. Moramo se potruditi da ih bude dovoljno", rekao je dr. Victor Ramathesele, jedan od od medicinskih stručnjaka pri organizacijskom komitetu Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Medicinski komitet u sklopu FIFA-e naglašava da uvijek obavještavaju zemlje učesnice u takmičenjima o potencijalnim opasnostima koje vrebaju iz mnogih zemalja, ne samo Južne Afrike.

S obzirom da još uvijek nije pronađen lijek za ovu opaku bolest, kondomi su važan alat u kontrolisanju zaraze HIV-om u Južnoj Africi.