Nogomet
117

Plan priprema svih klubova Premijer lige, u Čeliku i Olimpicu neizvjesna situacija

Piše: O. T.
Trening Željezničara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Trening Željezničara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Proteklog vikenda okončan je jesenji dio BHT Premijer lige Bosne i Hercegovine i skoro svi klubovi su svoje igrače oslobodili trenažnog procesa, a timski treninzi će se u većini klubova nastaviti sredinom januara 2017. godine. O tome kada će naši klubovi imati prozivku igrača za proljetni dio i gdje će se spremati pišemo u ovom tekstu.

Zrinjski

Aktuelni šampion BiH i trenutni lider tabele Premijer lige od subote je pustio igrače na odmor, a pripreme počinju 11. januara.

"Naša ekipa na odmoru je od subote, a početak priprema planiran je za 11. januara 2017. godine. Pripreme će biti identične kao prošle sezone, odnosno Mostar, Međugorje, Istra, Mostar", kazali su nam iz Zrinjskog.

Sarajevo

Igrači Sarajeva su od ponedjeljka na pauzi, a prozivka je zakazana za 11. januar.

"Prvog dana okupljanja bit će obavljena prozivka i medicinski pregledi, a nakon toga ekipa će u Sarajevu trenirati između pet i sedam dana u zavisnosti od vremena. Nakon toga odlazak slijedi odlazak sedam dana u Čitluk. Početkom februara ekipa će otići dvije sedmice u Antaliju, a po povratku će imato generalnu provjeru pred nastavak Premijer lige", saopćeno nam je iz Sarajeva.

Željezničar

Svi detalji priprema poznati su kod Željezničara koji je na zvaničnoj stranici kluba jučer opisao plan stručnog štaba kluba.

"Ekipa će u narednih sedam dana biti u potpunosti slobodna, a zabranjene su sportske aktivnosti. Nakon toga, fudbaleri će raditi individualno, dva dana treninga jedan dan pauze. U danima treninga prijepodne će fudbaleri raditi na trčanju, a poslijepodne su na rasporedu izometrične vježbe snage (prvi dan) i teretana (drugi dan).

Prozivka je planirana 10. januara. Tog dana će se obaviti ljekarski pregledi, a dan poslije će ekipa trenirati prvi put zajedno. Bazične pripreme će se obaviti u Sarajevu, ako vremenski uslovi dozvole, a trajat će 20 dana. Od 31. januara do 12. februara Plavi će boraviti u Antaliji, a nakon povratka iz Turske posljednju fazu priprema ekipa će odraditi u Sarajevu. Prvi prvenstveni susret je na rasporedu 26. februara, a Željo gostuje Krupi.

U toku priprema planirano je odigravanje nekoliko pripremnih utakmica. U prvoj fazi priprema u Sarajevu Željo će igrati sa Bosna Semom te sa Radnikom iz Hadžića. U Turskoj će se odigrati tri susreta, a generalna proba je na rasporedu 18. februara, najvjerovatnije u Etno selu Stanišići protiv jednog prvoligaša iz Srbije", objavili su iz Željezničara.

Krupa

Jedno od osvježenja Premijer lige je Krupa koja je nakon 18 kola četvrta na tabeli. Klub koji debituje u najvećem rangu bh. fudbala pokazao je da posjeduje ogroman kvalitet i potencijal.

"Većina igrača je na pauzi - oni što su odigrali najviše minuta. I dalje treniraju neki mlađi igrači koji su imali manju minutažu, zatim pet-šest juniora te igrači koji su polusezonu bili na pozajmici i neki novi koji su već sada na probi... Pripreme za nastavak počinju 11. januara 2017. godine u Krupi, a početkom februara se odlazi negdje izvan države, vjerovatno u Makedoniju (Ohrid)", kazano nam je iz Krupe.

Radnik Bijeljina

Na odmoru su i igrači Radnika koji su jesenji dio prvenstva okončali na šestom mjestu. Igrači koji su imali najveću minutažu na odmoru su od ponedjeljka, dok su mlađi igrači nastavili sa treninzima do danas.

"Iskusniji prvotimci koji su podnijeli najveći teret igara su posljednji trening imali u ponedeljak, a tog dana je u restoranu 'Pet jezera' upriličen ručak za sve fudbalere, stručni štab, zaposlene u klubu i upravni odbor na kome su u prijatnoj atmosferi sumirani ostvareni rezultati i na kom se već pričalo u proljećnim obavezama.

Mlađi prvotimci predvođeni Vasićem, Glišićem, Pecom i Šerbečićem su nastavili sa treninzima do danas, a pored njih trenažnom procesu su bili priključeni i juniori koji su izlazno godište kako bi stručni štab ostvario neposredan uvid u njihove mogućnosti.

Trener Nebojša Milošević je kao početak priprema odredio 11. januar 2017. godine. Prvi dio priprema će se odraditi u Bijeljini, a za 2. februar 2017. godine je zakazan odlazak u Antaliju na drugi dio priprema. Ekspedicija Radnika će u Turskoj boraviti 10 dana, a po povratku u Bijeljinu će biti odigrano još par prijateljskih utakmica kako bi ekipa spremno dočekala prvo kolo proljetnog dijela prvenstva i susret sa Olimpikom zakazan za 25. februar 2017. godine", piše na stranici kluba.

Sloboda

Sloboda će svoje pripreme odraditi na najmanje tri različite lokacije, a klub će vjerovatno pretrpjeti kadrovske promjene posebno zbog toga što su neki igrači poput Sulejmana Krpića i Amera Ordagića na meti drugih klubova.

"Pauza počinje sutra i trajat će do 10. januara. Prvi dio priprema odradit ćemo u Tuzli gdje ćemo imati testiranja i uvodni dio. Drugi dio provest ćemo u Etno selu Stanišići ili u Međugorju, a treći dio priprema obavit ćemo u Antaliji ili u Istri. Trebalo bi biti promjena, posebno ako bude odlazaka nekih igrača. U slučaju novih angažmana, u Slobodu će sigurno dolaziti provjereni igrači", kazao nam je član stručnog štaba Slobode Amir Spahić.

Široki Brijeg

Fudbaleri Širokog Brijega su na odmoru od ponedjeljka, a njihov povratak se očekuje u prvoj polovici januara naredne godine. U klubu najavljuju promjene u igračkom kadru.

"Fudbaleri, stručni štab i vodstvo Nogometnog kluba Široki Brijeg su već u ponedjeljak, 05. decembra 2016. godine, tradicionalno kraj jesenskog dijela takmičenja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine obilježili svetom misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu te zajedničkim ručkom i prigodnim druženjem u klupskom restoranu 'Plavo-bijeli' na stadionu Pecara. Dakle, naši igrači su na odmoru od ponedjeljka. Iako datum ponovnog okupljanja i prozivke nismo tačno definirali, to će sigurno biti u prvoj polovici januara sljedeće godine. Do tada bismo trebali napraviti i određene kadrovske promjene u ekipi. Sigurno će biti i odlazaka i dolazaka. Na prozivci za pripreme za drugi dio sezone obznanit ćemo i plan priprema i pripremnih utakmica. Za razliku od prethodnih godina kada smo išli u Tursku, ove godine ćemo najvjerojatnije dio priprema odraditi na dalmatinskoj obali", kazano je za Klix.ba iz kluba.

Mladost Doboj-Kakanj

Mladost je jesenji dio prvenstva okončala na 10. mjestu i sigurno će igrati Ligu za opstanak u drugom dijelu sezone. Klub će dio priprema odraditi u Turskoj.

"Prozivka će biti održana 16. januara i ostajemo u našem trening centru do petog februara kada bismo trebali letjeti za Tursku. U Turskoj namjeravano ostatati 12 dana. Očekujemo i promjene u igračkom kadru", kazao nam je direktor kluba Enes Bistrivoda.

Vitez

Fudbaleri Viteza su na odmor otišli poslije utakmice sa Zrinjskim protekle subote kada je akteulni prvak države slavio kao gost rezultatom 1:0. Vitezu je to bio osmi poraz u sezoni, ali s obzirom da ekipa ima 11 bodova više od zone za ispadanje u klubu su zadovoljni rezultatima.

"Poslije odigrane utakmice sa Zrinjskim u restoranu La Punt upriličena je svečana večera za igrače, stručni štab te nekolicinu uzvanika bliskih Klubu. Nakon službenog dijela večeri, sudionici su uživali u opuštenom druženju, a prvi dio (uspješno završene) sezone okončan je u ugodnoj atmosferi. Prema riječima trenera Slavena Muse, sada se odlazi na zasluženi odmor, a početak priprema je najavljen između 10. i 15. januara, o čemu će se javnost blagovremeno obavijestiti. Igračima i trenerima želimo ugodan odmor i još uspješniju igru u narednoj godini", stoji na Facebook stranici kluba.

Metalleghe

Igrači Metalleghea na odmoru će biti do sredine januara naredne godine, a klub tokom zimskog prijelaznog roka namjerava pojačati ekipu kako bi bio sigurniji u borbi za opstanak.

"Igrači su na odmoru do sredine prvog mjeseca iduće godine. U ponedjeljak ćemo znati cijeli plan priprema, kada počinju i gdje ćemo ih odraditi. U Jajcu sigurno nećemo trenirati, a najbliža opcija je Hercegovina. Sigurno će biti pojačanja, želimo kvalitetne igrače koji će nam pomoći da opstanemo u ligi", kazao nam je trener kluba Mato Neretljak.

Dva kluba koja raspolažu sa najmanje detalja su ujedno i dva posljednjeplasirana tima prvenstva Čelik i Olimpic koji nisu sigurni ni u to koje će ime boraviti na klupi kluba tokom prozivke. Naime, na klupi Čelika je trenutno Nedim Jusufbegović koji je nakon Kemala Alispahića i Ive Ištuka treće ime na klupi, a njegov ugovor sa klubom je istekao i još nije produžen. Trener Olimpica je Darko Dražić koji je stigao nakon što su na klupi boravili Faik Kolar, Dragan Radović i Asim Saračević. Dražić je ekipu predvodio u tri utakmice i upisao je tri poraza što i nije čudno s obzirom na haotičnu situaciju u i oko kluba.