Nogomet
160

Pjanić za FIFA-u: Bosnu sam napustio kad sam imao godinu dana, Zidane je bio moj uzor

Klix.ba
Foto: Screenshot FIFA TV
Foto: Screenshot FIFA TV
Bosanskohercegovački veznjak Miralem Pjanić u razgovoru za FIFA TV govorio je o svojoj fudbalskoj karijeri i igrama u reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Pjanić je rođen 2. aprila 1990. godine u Tuzli, a sa samo godinu dana napustio je Bosnu i Hercegovinu i sa porodicom odselio u Luksemburg gdje je započeo fudbalsku karijeru.

"Imao sam godinu dana kada smo otišli u Luksemburg. Fudbal je uvijek bio moj veliki san. Sa ocem sam počeo pratiti fudbal, a moj uzor bio je Zinedine Zidane koji je za mene bio najbolji igrač svih vremena", rekao je Pjanić.

Prekretnica njegove fudbalske karijere je odlazak u akademiju Metza gdje je prešao sa samo 14 godina.

"Mislim da sam imao sreću što sam izabrao Metz. Imao sam i druge mogućnosti, možda i veće klubove, ali privukla me filozofija kluba. Sa 17 godina imao sam šansu igrati na stadionu Metza. Taj klub će mi uvijek ostati u srcu, tu sam počeo živjeti svoj san. Prije nekoliko mjeseci posjetio sam te terene gdje sam se sreo i sa trenerima", govori sjajni veznjak Juventusa.

Nakon Metza, Pjanić je 2008. godine prešao u Lyon gdje je znatno napredovao, a onda je prešao u Romu 2011. godine u kojoj je proveo pet godina. Rekao je da će mu Roma zauvijek ostati u srcu i da je taj klub ključan u njegovoj karijeri.

Govoreći o reprezentacije Bosne i Hercegovine, naglasio je da mu je čast što je bio dio tima koji je odveo reprezentaciju na njeno prvo veliko takmičenje u historiji Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

"Ja sam bio u toj ekipi koja se prvi put plasirala na Svjetsko prvenstvo i to je nešto posebno. Za naš narod, za mene bilo je fantastično da naša himna zasvira na Svjetskom prvenstvu koje gleda cijeli svijet", rekao je 26-godišnji veznjak koji je kazao da bi volio ostati u dobrom sjećanju navijača BiH.