Nogomet
148

Pjanić za Corriere: Plasman na Mundijal je 90 posto zasluga bh. navijača

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
"Plasman BiH na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu je zasluga cijele ekipe, ali 90 posto naših navijača", rekao je veznjak Zmajeva i talijanske Rome na početku intervjua za Corriere della Sera.

Bh. nogometni reprezentativac je trenutno jedna od najvećih nogometnih zvijezda u Italiji zahvaljujući golovima kojima je donio pobjedu Romi protiv Napolija u prošlom kolu Serie A. To, ali i plasman Zmajeva na Mundijal, je povod uglednom talijanskom magazinu za intervju s popularnim veznjakom.

Pjanić je pokušao prenijeti dio atmosfere iz domovine nakon pobjede nad Litvanijom, kazavši da problemi nisu riješeni, ali da su donijeli ogromnu radost sunarodnjacima.

"U Kaunasu je bilo 7.000 Bosanaca i Hercegovaca iz cijele Evrope. U Slovačkoj je bilo slično, pobijedili smo zato što je stadion bio pun naših navijača. Kada sam sreo Hamšika (Marek Hamšik op.a.) prije susreta s Napolijem, rekao mi je da smo u Litvaniji pobijedili jer smo igrali kod kuće. Činjenica da je u tri sata ujutro na ulicama Sarajeva bilo 40.000 ljudi sve govori", rekao je Pjanić.

Na pitanje da li su za nogometaše BiH navijali Srbi i Hrvati, kazao je: "Na početku mislim da ne, a na kraju se nadam da jesu. Mladi počinju mijenjati mentalitet i gledati naprijed".

Osvrnuo se na trenutni poredak Serie A, u kojoj je Roma na prvom mjestu, kazavši da je tim željan uspjeha i sposoban da pobjeđuje.

"Svjesni smo da je ova ekipa manje talentirana od prethodnih generacija, ali ima konkretnosti koja je prije nedostajala", kaže Pjanić i dodaje da i trener Vučice, Rudi Garcia, ima velike zasluge jer je psihološki ojačao ekipu. Pjanić je na pitanje šta je formula za uspjeh odgovorio: "Rad, rad i rad. Bez truda ne možeš nigdje dospjeti".

Za Marija Balotellija, nogometaša Milana i nekadašnjeg saigrača Edina Džeke, kaže da je dobar napadač, ali da ga ne poznaje lično.

"Edin mi je rekao da je dobar momak, ali možda mu se daje prevelika pažnja koja nema veze s nogometom".

Zadovoljan je, kaže, u Romi, gdje traže puno, ali i daju puno. Na konstataciju da u Romi zajedno igraju Srbijanac Ljajić, Hrvat Jedvaj i Bosanac Pjanić, bh. nogometaš šaljivo kaže: "Nedostaje nam Crnogorac".