Nogomet
0

VIDEO / Pjanić pogodio za pobjedu Lyona

Totalsport
Dugo očekivani dvoboj Intera i Barcelone, odnosno Samuela Eto'a i Zlatana Ibrahimovića, završio je bez pogodaka.

Dvije momčadi koje spadaju u najuži krug favorita za evropski naslov ove sezone otvorile su Ligu prvaka dobrom utakmicom, visokog ritma i s prilično velikim brojem prilika, ali i bez golova.

Barcelona je bolje otvorila utakmicu, dvije je prilike imao Messi, a jednu Ibrahimović, ali nakon toga se počeo buditi i Inter. Milito je u 29. minuti imao dobru šansu, ali njegov udarac s lijeve strane obranio je Valdes, a četiri je minute kasnije Sneijder pucao preko gola. Ipak, najveću priliku u prvom dijelu imali su europski prvaci, točnije Keita koji je dobio sjajnu loptu na desetak metara, ali je pucao traljavo.

U nastavku je Barcelona ponovno bila dominantna, imala je loptu u nogama u više od 60 posto vremena, stalno je kružila oko Interova šesnaesterca, ali konačne nagrade nije bilo. Najbolju je šansu za to imao Messi u 72. minuti kada je naletio na loptu nakon udarca Henryja, ali poslao ju je preko gola Julija Cesara. Nešto ranije su i domaći nogometaši imali dobru priliku, ali Milito se u odlučujućem trenutku sapleo.

Ukupno gledajući, Guardiolina je momčad pokazala nešto više od Mourinhove, ali vjerojatno je zadovoljna i s bodom na najtežem gostovanju u skupini F.

U drugoj utakmici iste skupine Dinamo je u svom Kijevu sjajno odigranim drugim poluvremenom slomio ruski Rubin (3-1). Gosti su poveli preko Domingueza koji je u 25. minuti bio precizan iz slobodnog udarca. Dinamov se pritisak u drugom dijelu ipak isplatio. U 71. minuti je Yussuf bio precizan glavom nakon ubacivanja iz kornera, a osam minuta kasnije je domaće u vodstvo doveo Magrao nakon prodora Ghioanea dodavanja s lijeve strane. Konačnih 3-1 postavio je Gusev pet minuta prije kraja.

Oba su domaćina u utakmicama 1. kola skupine E do pobjeda došla teže od očekivano, ali Lyon i Liverpool su na kraju ipak imali razloga za slavlje. Lyon je imao znatno težeg suparnika, talijansku Fiorentinu i ko zna kako bi završila utakmica da Alberto Gilardino u posljednjoj minuti prvog dijela nije laktom udario Jeremyja Toulalana i zaradio crveni karton.

Francuzi su udrugom poluvremenu navalili na gol gostiju i to im se napokon isplatilo u 76. minuti. Källströmov udarac obranio je Fiorentinin golman Frey, ali na loptu je naletio bosansko-hercegovački reprezentativac Miralem Pjanić i donio Lyonu pobjedu.

Liverpool je, pak, do tri boda protiv Debrecena došao u posljednjoj minuti prvog dijela zahvaljujći Dirku Kuytu koji je glavom matirao golmana Poleksića nakon udarca Torresa.

Arsenal je slavio 3-2 pobjedu na gostovanju kod Standarda u Liegeu u 1. kolu skupine H Lige prvaka.

Arsenal je očajno krenuo u utakmicu i nakon početnih pet minuta treći golman “topnika” Vito Mannone imao je dvije lopte u svojoj mreži. Prvo je Eliaguim Mangala zabio u drugoj minuti nakon jedne pogreške Eduarda pred vlastitim šesnaestercem, a potom i Milan Jovanović iz jedanaesterca koji je prethodno sam izborio nakon što ga je faulirao William Gallas.

Nakon početnog šoka Arsenal se postupno oporavio do poluvremena kada je Bentdner smanjio na 2-1 nakon asistencije Diabyja u 45. minuti. U nastavku je Arsenal bio puno bolja momčad, a svoju je bolju igru okrunio golovima Thomasa Vermaelena i onim pobjedničkim Eduarda u 81. minuti.

Eduardo je zabio koljenom iz neposredne blizine nakon ubacivanja Cesca Fabregasa iz kornera i na taj se način iskupio za pogrešku s početka utakmice.

U drugoj utakmici skupine Olympiacos je na domaćem travnjaku bio bolji od nizozemskog Alkmaara s minimalnih 1-0, a gol odluke djelo je Vassilis Torosidis 11 minuta prije kraja utakmice.

U skupini G Sevilla je kod kuće golovima Brazilaca Luisa Fabiana i Renata pobijedila rumunjsku Unireu, dok je Stuttgart na svom Gottlieb-Daimler stadionu remizirao s škotskim prvacima Glasgow Rangersima. Njemačku je momčad u vodstvo doveo Pavel Pogrebnjak u 18. minuti, a konačan je rezultat postavio Alžirac Madjid Bougherra 13 minuta prije kraja dvoboja.

Rezultati prvog kola nogometne Lige prvaka:

E-grupa: Liverpool - Debrecen 1:0

(Kuyt 45.)

Lyon - Fiorentina 1:0 (Pjanić 76.)

F-grupa: Dinamo Kiev - Rubin Kazan 3:1 (Yusuf 71., Magrao 80., Gusev 85./Dominguez 25.)

Inter - Barcelona 0:0

G-grupa: Sevilla - Unirea Urziceni 2:0 (Fabiano 45., Renato 70.)

Stuttgart - Rangers 1:1 (Pogrebnyak 18./Bougherra 77.)

H-grupa: Olympiakos - AZ Alkmaar 1:0 (Torosidis 79.)

Standard Liege - Arsenal 2:3 (Mangela 2., Jovanović 5.-11 m/Bendtner 45., Vermaelen 79., Eduardo 81.).