Nogomet
154

Pjanić: Nadam se da ću biti važan igrač Juventusa i napraviti bar dio onoga što je napravio Pirlo

Piše: D. B.
Jedna od najvećih zvijezda reprezentacije BiH i novi član Juventusa Miralem Pjanić i dalje je u centru pažnje nakon njegovog prelaska iz redova Vučice u redove Stare dame. Od njega se mnogo očekuje i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, posebno u prvoj utakmici protiv Estonije. Mire je trenutno na pripremama sa Zmajevima, ali je izdvojio vrijeme za razgovor s novinarima. Tema je bilo mnogo, Roma, Juventus, Lyon, Liga prvaka, reprezentacija, ciljevi, uzori...

Na početku druženja Miralem je otkrio pravu istinu o njegovom prelasku iz Rome u Juventus.

"Duga je to priča. Roma je naravno znala sve o mom ugovoru, kao i o klauzuli. Oni su imali potrebu da prodaju jednog igrača, a i ja sam htio u Juventus, koji je velik klub. Imam 26 godina, želio sam novi izazov, da odem u novi klub. U Rimu sam bio pet godina, gdje nažalost nisam ništa osvojio, iako sam imao veliku želju. Međutim, bilo mi je lijepo, imao sam dobar odnos sa svima. Roma je imala veliku potrebu da prodaju igrača i ja sam to razumio. Juventus je dugo bio zainteresovan za mene, nadam se da ću u budućnosti imati dosta uspjeha i da ću osvajati titule", izjavio je Pjanić.

Kada je bilo jasno da će napustiti Romu, prvo je obavijestio kapitena Francesca Tottija i saigrača Danielea De Rossija. Danas žali što nije osvojio bar jednu titulu.

"Bio sam najbliži Romi, ali imao sam klauzulu. Oni su to znali, a iako sam odigrao dobru sezonu, nisu ništa uradili da to izbjegnu. Juve je bio konkretan i brz, a kad sam vidio da me svi hoće, odlučio sam da promijenim klub. Zahvalio sam se presjedniku Rome, Tottiju i De Rossiju. Prvo sam njih obavijestio i zahvalio im se na svemu tokom fantastičnih pet godina. Rim ostaje u mom srcu. Oni su manje-više sve znali, zahvalili su se i oni meni, bilo im je žao što odlazim. Međutim, iz kluba me niko nije kontaktirao kako bismo riješili moju situaciju. Rim i Romine navijače neću zaboraviti. Žao mi je što nisam osvojio titulu", rekao je dvadesetšestogodišnji nogometaš.

Odlično prihvaćen u Juventusu, cilj nove titule

Uprava, treneri i saigrači su ga odlično prihvatili. Ipak, predstoji mu borba za mjesto u početnom sastavu, jer Juve ima zaista sjajne nogometaše na svakoj poziciji.

"Lijepo sam dočekan, dobio sam dosta poruka od novih saigrača, vidio sam da im je drago što sam došao. To mi je veoma bitno. Jedva čekam da zaigram kako treba, nadam se već protiv Sassuola, a potom i u Ligi prvaka. Međutim, konkurencija u Juventusu je velika, morat ću se izboriti za svoje mjesto, ali ne brinem se za to, na dobrom sam putu", kazao je Pjanić.

O treneru Maxu Allegriju je imao samo riječi hvale.

"Allegri je dobar trener, veoma ozbiljan u radu. Jednostavna je osoba, dobro se razumijemo. Nadam se da ćemo osvajati trofeje zajedno. On će biti zadovoljan ako budem pokazivao najbolje od sebe", riječi su nogometaša Juventusa.

Juve ima specifičan način priprema, rada i pristupa nogometu od ostalih klubova u kojima je bio. Ipak, Mire se polako uklapa u novu sredinu.

"Treninzi su drugačiji nego u ostalim klubovima, puno se radi, trči. Nemam nikakvih problema, osim te povrede koja je sada iza mene. U prvoj utakmici sam se čuvao, nisam bio 100 posto spreman, a nismo željeli ni rizokovati. Ja se još uvijek uklapam u novi klub, nema nikavih problema i dobro se osjećam", rekao je Pjanić.

Napore u novom klubu odlično podnosi, a fasciniran je organizacijom.

"U Lyonu se dosta fizički radilo, dok je u Romi bilo nešto drugačije. Ipak, način pripreme zavisi od trenera. Ipak, u Juventusu se radi vrlo, vrlo ozbiljno i naporno svakog dana. Sad ćemo imati manje vremena, igra se gotovo svaka tri dana. Čeka me puno utakmica u klubu i reprezentaciji. Organizacija kluba me fascinirala, svaki detalj je bitan. U klubu su veliki igrači, koji žele ući u historiju i osvojiti šest puta zaredom titulu prvaka Italije. Nadam se da ću dati veliki doprinos tome", kazao je igrač koji je pojačao Juventus ovog ljeta.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Klub iz Torina i u ovoj sezoni juriša na trofeje, ali želi iskorak i u Ligi prvaka.

"Cilj Juventusa je da osvojimo iste trofeje kao prošle godine, a u Ligi prvaka nam je važno da prođemo grupu. U nokaut fazi se može svašta dogoditi. Naravno, želimo biti bolji nego prošle sezone. Juve je među najvećim klubovima na svijetu, pritisak je prisutan, ali to je pozitivno. Uvijek je lijepo igrati za trofeje. a Juventus je prvak pet godina zaredom", istakao je Pjanić.

U Ligi prvaka će Mire imati susret s bivšim klubom Lyonom.

"Drago mi je što ću igrati protiv Lyona, bilo mi je lijepo u ovom klubu. Radujem se što ću ponovo vidjeti neke ljude", dodao je sjajni veznjak.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Od njega se mnogo očekuje u Juventusu, a glavni zadatak mu je da upošljava napadače Stare dame.

"Imao sam sreću da imam dobre igrače ispred sebe u klubovima i reprezentaciji. Higuain, Pjaca i ja smo novajlije, moramo raditi da bismo se uklopili u ekipu. Svi igrači su kvalitetni, lakše je sarađivati s takvim nogometašima. Na svim pozicijama imamo po dva top igrača, konkurencija je velika. Nadam se dobroj sezoni, da ću svojim napadačima davati dobre lopte. Meni je uvijek prioritet ekipa i pobjeda. Učinit ću sve da Juve sa mnom bude jači", jasan je bio Pjanić.

Juve je ponovo glavni konkurent za titulu prvaka Italije.

"Rano je govoriti o konkurentima, ali su tu uvijek Roma, Napoli, Inter i Milan. To su ekipe koje se uvijek bore za vrh. Juve je napravio dobre poteze, Inter također, Napoli ima dobru ekipu, kao i Roma. Talijanska liga je vrlo teška, mi imamo iskustva i igramo za scudetto. Bitno je da do marta budemo u vrhu, kada će stvari postati ozbiljnije. Juventus će se uvijek boriti za titulu", poručio je popularni Mire.

Želi biti važan igrač reprezentacije BiH

Osim u klubu, njega i u reprezentaciji očekuju veliki izazovi. Navijači od Miralema mnogo očekuju.

"Pritiska je uvijek bilo, imao sam sreću da budem u ekipi koja je ostvarila historijski uspjeh i plasirala se na Svjetsko prvenstvo. Sada je cilj da odemo na SP u Rusiju, a nadam se da ćemo se plasirati i na Evropsko prvenstvo nakon toga. Nama je bitno da dobro otvorimo kvalifikacije, jer smo prošle loše počeli protiv laganog protivnika. Estoniju moramo ozbiljno shvatiti. Moramo igrati bolji nogomet, trebamo kontrolisati utakmicu. U posljednjim utakmicama smo bili dobri, važno je da budemo u formi. U grupi je favorit Belgija, ali imamo dvije utakmice protiv njih i želimo im napraviti probleme. Pokušat ću dati mnogo ovoj reprezentaciji dobrim loptama prema naprijed, vezati odbranu i napad. Želim biti važan igrač, znam da se od mene mnogo očekuje, ali nisam jedini u reprezentaciji", izjavio je Pjanić na druženju s novinarima.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Bh. reprezentativac je imao problema s povredom, ali je to iza njega.

"Pripreme su prošle vrlo dobro. Zadnju sedmicu prije početka prvenstva sam se povrijedio, ali sada sam spreman. Nadam se dobroj utakmici protiv Estonije. Povreda je iza mene, odradio sam dva treninga u Butmiru, nije bilo problema. Ja sam na raspolaganju", rekao je član Zmajeva.

Andrea Pirlo uzor u karijeri

Uzor mu je, kako je rekao, Andrea Pirlo, čije korake pokušava slijediti.

"U posljednje vrijeme sam volio gledati Pirla, fantastičnog igrača koji se dokazao. Za mene je bio najbolji igrač u Italiji. Pokušat ću napraviti barem dio onoga što je on napravio, ostavio je odličan utisak. Nadam se da ću napraviti karijeru kao što je on to učinio, ali sam još daleko. Ulazim u najbolje godine, devet sezona je iza mene, a iskustvo imam. Vjerujem da ću biti važan igrač Juventusa. Pobjede su u DNK ovog kluba", dodao je Pjanić.

On je poznat kao odličan izvođač slobodnjaka, a u Juventusu ima žestoku konkurenciju. Ipak, stvari gleda pozitivno.

"Dybala dobro izvodi slobodnjake lijevom nogom, a imamo još nekoliko igrača koji su dobri izvođači. Tu sam i ja, nadam se da ću i ja davati golove iz prekida. Poslije treninga ostajemo i vježbamo slobodne udarce, bitno je imati dobre izvođače slobodnjaka", završio je Pjanić.