Nogomet
257

Pjanić efikasniji izvođač slobodnih udaraca u Seriji A od legendarnog Pirla

Klix.ba
Bh. reprezentativac i član Rome Miralem Pjanić najefikasniji je izvođač slobodnih udaraca u talijanskoj Seriji A od 2011. godine, piše Calciomercato.
Miralem Pjanić (Foto: EPA)
Miralem Pjanić (Foto: EPA)

Dvadesetpetogodišnji Pjanić je u Romu stigao iz Lyona u transferu vrijednom 11 miliona eura. Njegove partije za Vučicu su toliko impresivne da je uspio privući pažnju španskih velikana Barcelone i Real Madrida. Trenutno je popularni Mire prvi strijelac Rome sa pet postignutih golova, a sakupio je isto toliko asistencija u samo devet odigranih kola. Treba reći da je od pet golova čak četiri postigao iz slobodnih udaraca.

Svoj niz je Pjanić započeo protiv Juventusa, a potom je postigao po jedan protiv kandidata za ispadanje Carpija i Empolija. Recimo i da je u utorak navečer na utakmici Lige prvaka u Leverkusenu protiv Bayera također postigao prelijep pogodak.

Ranije se samo jedan igrač mogao pohvaliti zavidnim umijećem izvođenja slobodnih udaraca, a to je Andrea Pirlo, nekadašnji igrač Intera, Milana i Juventusa, a aktuelni član New York Cityja iz MLS lige. Od 2011. godine je Pirlo postigao 12 golova iz slobodnih udaraca, a Pjanić je protiv Empolija postigao svoj deseti u Seriji A. Međutim, Pjanićev procent uspješnosti je veći od Pirlovog, tačnije najveći u Seriji A od 2011. godine i iznosi 15,5 posto.

"Miralem Pjanić zaslužuje naklon", poručuju Talijani.