Nogomet
206

Pirova pobjeda Real Madrida, Borussia Dortmund u finalu Lige prvaka

Piše: J. H.
Navijači Reala nisu gubili nadu uoči uzvratne utakmice: "90 minuta na Barenabeu su veoma duge" (Foto: AFP)
Real Madrid večeras je na svom stadionu savladao Borussiju iz Dortmunda rezultatom 2:0. Međutim, nakon što su prošle sedmice poraženi sa 4:1 na Westfalenu, "kraljevski klub" završio je ovogodišnje takmičenje u Ligi prvaka a ekipa Jurgena Kloppa izborila finale na Wembleyju 25. maja.

Već na početku utakmice, izabranici Josea Mourinha najavili su opsadu gola Borussije Dortmund. U četvrtoj minuti, Gonzalo Higuain našao se licem u lice sa golmanom Romanom Weidenfellerom koji je desnom nogom uspio odbraniti šut Argentinca. Nekoliko minuta kasnije, šutirao je i Cristiano Ronaldo, ali je odbrana Borussije bila na mjestu.

U 12. minuti dvije stopostotne prilike na obje strane u kojoj su briljirali golmani. Prvo le šut Lewandowskog odbranio Diego Lopez da bi u sljedećem napadu nevjerovatnom intervencijom Weidenfeller odbranio šut Cristiana Ronalda.

Blancosi su mogli do vodstva u 15. minuti da Mesut Özil nije bio sebičan. Naime, Nijemac je odlično prošao po desnoj strani i, umjesto da ubaci loptu do Cristiana Ronalda koji se nalazio ispred gola Borussije, on je šutirao pored desne stative gostujućeg gola.

Nakon nevjerovatnih 20-tak uvodnih minuta u kojima su Madriđani mogli do tri gola, do kraja prvog poluvremena nije bilo većih šansi.


RMA 1-0 DOR by ADSA214

U nastavku utakmice, dvije odlične šanse za Borussiju koje Lewandowski nije pretvorio u gol. Prvo je Poljak šutirao preko gola da bi nedugo nakon toga pogodio prečku gola Real Madrida. Nakon sjajnog napadača Dortmunda, zaprijetio je Gündogan, ali je opet sjajnom intervencijom golman Diego Lopez ostavio mladog vezistu bez gola.

Prijetio je i Real preko Kake i Di Marije, ali se mreža Borussije nije zatresla sve do 85. minute i gola Karima Benzeme. U višeminutnoj opsadi gola Romana Weidenfellera, Real Madrid je došao do drugog gola zahvaljujući golu stopera Sergija Ramosa.


RMA 2-0 DOR by ADSA214

Do kraja susreta rezultat se nije mijenjao, a pobjeda Borussije od 4:1 u prvoj utakmici bila je večeras nedostižna za Madriđane.

Polufinale Lige prvaka, uzvratna utakmica:

Real Madrid - Borussia Dortmund 2:0 (Benzema 83, Sergio Ramos 88)