Tragedija u Boliviji
2

Pirotehničko sredstvo na stadionu usmrtilo dječaka

Totalsport
Teška tragedija zasjenila je dvoboj Cope Libertadores, južnoameričke verzije Lige prvaka, između bolivijskog San Josea i brazilskog Corinthiansa. Na tribinama je poginuo 14-godišnji dječak.

Tinejdžera je u ranoj fazi utakmice, ubrzo nakon što je Corinthians poveo pogotkom Paola Guerrera u šestoj minuti, pirotehničko sredstvo pogodilo u oko. Školarac Kevin Douglas Beltran Espada iz Cochabambe proglašen je mrtvim odmah nakon dolaska u bolnicu. Bolivijski mediji tvrde da su raketu bacili gostujući brazilski navijači.

"Projektil je oštetio dječakovo moždano tkivo. Plastična cijev mu se kroz oko zabila u lobanju. Smrt je bila trenutna", izjavio je dr. Jose Maria Vargas.

Uprkos ozbiljnosti nesreće, utakmica na stadionu Jesus Bermudez u Oruru odigrana je do kraja i završena je rezultatom 1-1. Fox Sports je objavio kako su uhapšena petorica brazilskih navijača, a ostali su zadržani na stadionu kako bi se izbjegao sukob s domaćim pristalicama.

U ime Corinthiansa suosjećanje dječakovoj porodici je izrazio trener Tite.

"Znam da to neće odagnati bol porodice, ali mijenjao bih naslov svjetskog klupskog prvaka koji smo osvojili za dječakov život", kazao je Tite.