Nogomet
1

Piplica pred revanš s Ircima: U dobroj smo situaciji bez obzira na 1:1

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tomislav Piplica, nekadašnji reprezentativni golman BiH i član stručnog štaba u vrijeme selektora Safeta Sušića, smatra da je bh. tim pred večerašnji revanš baraža za Euro 2016 protiv Republike Irske u dobroj situaciji. Po njemu rezultat od 1:1 iz prve utakmice ne bi trebao predstavljati veliki problem, jer je BiH kadra svakome dati gol, pa tako i Ircima u Dublinu.

"Bez obzira na tih 1:1 iz Zenice mislim da smo u dobroj situaciji. Siguran sam da protivnik neće igrati na 'nulu'. Očekujem da će Irci biti puno ofanzivniji nego u prvoj utakmici, što će nama otvoriti prostor. Sa našom kvalitetom koju imamo to bi trebali iskoristi. Uvijek možemo dati gol bilo kojem rivalu, što da ne i Irskoj. Puno će toga zavisiti od načina na koji će momci pristupiti i ući u utakmicu. Ne sumnjam da će dati sve od sebe, jer svjesni su i oni šta im ta utakmica znači. Mogu biti zapisani u istoriji bh. fudbala kao prva generacija koja je otišla na dva velika takmičenja, Svjetsko prvenstvo i Evropsko prvenstvo", priča Piplica.

Nekadašnji golman njemačkog Energie Cottbusa optimista je uoči večerašnjeg ogleda na stadionu "Aviva". No, ne očekuje pretjerano atraktivnu utakmicu.

"U susretima kakvi su ovi u baražu i koji sa sobom nose ogromnu važnost teško je očekivati atraktivan fudbal. To se vidjelo i u Zenici. I jedni i drugi su u podsvjesti imali to da je bitno da ne izgube sve šanse za odlazak na Evropsko prvenstvo nakon prve utakmice. Možda ni ovaj ogled u Dublinu za navijače neće biti lijep, ali ko će o tome razmišljati ako se plasiramo na Euro. Ne smijemo se previše otvoriti, jer su Irci jako opasni iz kontra napada. Gledao sam ih ranije proitv Njemačke i tu su demonstrirali tu svoju vrlinu. Vjerovatno njima više odgovara činjenica da ne moraju juriti gol, jer su ekipa koja voli defanzivni i agresivni fudbal. Isto tako biće veliko opterećenje nad njima da mogu primiti gol, a onda bi se sve okrenulo u našu korist. U svakom slučaju biće neizvjesno do samog kraja, a nadam se da ćemo se mi radovati novom velikom uspjehu bh. fudbala", završio je Piplica.

Revanš susret baraža između Republike Irske i BiH igraće se na dublinskom stadionu "Aviva" večeras s početkom u 19:45 sati po lokalnom vremenu (20:45 po srednjoevropskom), a sudit će Holanđanin Bjorn Kuipers. Prvi susret u Zenici okončan je rezultatom 1:1.