Nogomet
36

Piplica: Džeko je pravi lider, za Spahića ćemo naći zamjenu

Piše: D. B.
Tomislav Piplica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tomislav Piplica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon završenog Svjetskog prvenstva u Brazilu, reprezentativci BiH su otišli na odmor, a onda su se priključili pripremama svojih klubova za novu sezonu. U reprezentaciji BiH je bilo dešavanja, selektor Safet Sušić je produžio saradnju, a od dresa državnog tima se oprostio dugogodišnji kapiten BiH Emir Spahić. O tome smo razgovarali s bivšim reprezentativcem i sadašnjim trenerom golmana u reprezentaciji, Tomislavom Piplicom, koji je komentarisao i kvalifikacijsku grupu Zmajeva za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

Nakon oproštaja Emira Spahića, kapitenska traka Zmajeva je dodijeljena našem najboljem strijelcu i napadaču Manchester Cityja Edinu Džeki.

"Nema se tu šta puno razmišljati. Edin je veoma bitan igrač za saigrače, a kod protivnika samom pojavom izaziva strah i trepet. Tu je njegova prednost i pravi je lider. Dugo je u reprezentaciji i jedan je od naših najboljih igrača. Pored stabilnog kapitena, nama su potrebni i igrači poput Asmira Begovića i Miralema Pjanića, koji će pomoći Edinu Džeki i biti 'produžena ruka' selektora Safeta Sušića. Mislim da uz ove igrače ne bi trebalo biti problema", izjavio je Piplica za portal Klix.ba.

On je rekao da bi bez Spahića moglo biti teško u početku kada je riječ zadnjoj liniji reprezentacije, ali da će se pronaći adekvatna zamjena.

"Najbitnije je biti realan. Bez Spahića će biti teško, jer je on dugo igrao za reprezentaciju, bio je kapiten i mnogo je dao reprezentaciji. Sigurno je da će nam nedostajati, ali je ovo i velika šansa za nove igrače da preuzmu odgovornost, da se pokažu i nametnu selektoru. Početak će možda biti težak, ali sam uvjeren da ćemo u kratkom vremenskom roku pronaći adekvatna rješenja", smatra Piplica.

Komentarisao je i grupu B kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo, koje se 2016. godine igra u Francuskoj, a u kojoj su pored naših Zmajev još Belgija, Izrael, Vels, Kipar i Andora.

"Mislim da su naše šanse odlične i da ćemo biti među prve dvije ekipe. Sigurno je da ćemo učiniti sve da se kvalificiramo za Evropsko prvenstvo. Ne smijemo potcijeniti Izrael i Vels, jer su to dobre reprezentacije koje su znale pomrsiti račune i boljim reprezentacijama. Mi smo kvalitetniji, ali moramo to da pokažemo na terenu, da pokažemo karakter kao i ranije, kada smo uspijevali u situacijama u kojim smo bili otpisani, kazao je Piplica.

Zmajevi će jurišati na prvo mjesto u grupi, ali ni jednog protivnika neće potcijeniti.

"Cilj je da budemo prvi, nećemo odustati od prvog mjesta. Belgija je u prednosti i to je pokazala na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Radi se o vrlo kvalitetnom timu sastavljenom od velikog broja vrhunskih nogometaša, koji igraju u kvalitetnijim klubovima nego mnogi naši reprezentativci. Ipak, to im ne mora biti značajna prednost. Smatram da ćemo se direktno boriti s Belgijancima za prvo mjesto, a ko će biti prvi u grupi, odlučivat će nijanse", završio je Piplica.