Nogomet
2

Pijetlovi nokautirali Guardiolin City, remi Leicestera i Southamptona

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Celtic je načeo, Tottenham potopio Manchester City i nanio mu prvi ovosezonski poraz. Pijetlovi su na svom White Hart Laneu pomeli Građane (2:0) u okviru 7. kola Premierhipa.

Otkako je De Bruyne počeo mahati zdravstvenom knjižicom i mečeve posmatrati sa tribina, Guadiolin City teže diše. U Škotskoj je Celtic tri puta vodio protiv Cityja u 2. kolu Lige prvaka, ali je na kraju bilo 3:3.

U ovom meču, zbog crvenog kartona iz prošlog kola, nije bilo ni Nolita tako da Guardiola nije mogao računati na dva jako bitna - De Bruyne je vjerovatno najbitniji - kotača svog tima. I pri tom je ostavio Gundogana na klupi, a na teren poslao Fernanda na poziciju zadnjeg veznog i Navasa na desno krilo. Tu se već moglo primijetiti da će posjed lopte trpiti. A kada Guardiolin tim nema posjeda, to onda i nije Guardiolin tim.

Visok presing i izuzetan intenzitet Tottenham je postavio od početka meča, a još više je pomoglo to što u vrhu napada igra Son zbog čega je tim izgledao još fleksibilnije. City je jedva iznosio lopte i kapitulirao je već u devetoj minuti kada je nakon centaršuta Rosea katastrofalnom reakcijom Kolarov pogodio svoju mrežu.

U narednom napadu Pijetlova Son se izborio za dobru priliku, ali njegov udarac Bravo skreće u korner. Bravo se istakao i u 18. minuti kada odlično šutira Erisken. Danac je opasno zaprijetio i iz slobodnog udaraca u 21. minuti kada lopta prolazi tik pored desne stative Bravovog gola.

Ošamućeni City do prve prilike dolazi u 28. minuti kada Aguero šutira pored gola. Aguero je imao priliku i u 31. minuti kada šutira iz slobodnog udarca, ali brani Lloris. I kada je City malo došao do daha, Tottenham je istrčao kontru i pogodio za 2:0, a strijelac je bio Alli na asistenciju Sona.

Nakon prvih 45 minuta bilo je 2:0 za Pijetlove, a statistika je kazala da City nikada u historiji Premiershipa nije pobijedio u meču koji je gubio sa dva ili više razlike na poluvremenu. Tačnije da je samo jednom izvukao "živu glavu", jer je prethodno upisao tek jedan remi i 47 poraza.

Tottenham je bolje otvorio i drugo poluvrijeme te preko Wanyame zaprijetio u 48. minuti kada udarac sa distance brani Lloris. Šansu za smanjenjem vodstva City je imao u 51. minuti kada Aguero šutira u Llorisa koji loše reaguje i odbija loptu koja pogađa stativu. Ostalo je 2:0.

Priliku za potpuni potom Cityja Tottenham je imao u 65. minuti kada nakon penala koji je skrivio Fernandinho, Lamela ne uspijeva matirati Brava koji brani udarac. Penal je želio izvesti Son, ali Lamela to nije dopustio.

Do kraja meča City je pokušavao vratiti neizvjesnost u meč, ali nije uspio u tome. Najbolju šansu imao je Aguero koji je iz kaznenog prostora loše šutirao što je bio lagan plijen za Llorisa.

City je upisao prvi ovosezonski poraz u svim takmičenjima pri čemu je i prvi put u ovoj sezoni okončao meč bez postignutog pogotka.

Aktuelni prvak Engleske Leicester City podijelio je bodove sa Southamptonom (0:0) na svom King Poweru. Ovo je već peti ligaški meč u kojem Lisice nisu upisale pobjedu.

Tabela: