Nogomet
0

Pieth: Infantiniju pada maska reformatora, pokazuje znakove "blatterizma"

Anadolija
Mark Pieth (Foto: EPA)
Mark Pieth (Foto: EPA)
Novi predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Gianni Infantino sve se više koristi metodama i autoritarnim taktikama bivšeg FIFA-inog čelnika Josepha Seppa Blattera, tvrdi Mark Pieth, švicarski profesor prava bazelskog Instituta za upravljanje i jedan od reformatora unutar najveće fudbalske federacije.

"Infantiniju je spala maska reformatora i sada pokazuje svoje prave motive i svoju pravu ličnost. Za mene, to je gore doba od 'Blatterizma'", rekao je Pieth.

Njegovi novi komentari o situaciji unutar FIFA-e pod vodstvom Infantinija uslijedili su nakon što je jučer objavljeno da je Domenico Scala, šef Komiteta za reviziju i usklađivanje FIFA-e podnio ostavku u znak protesta zbog reformi koje su započete u krovnoj kući svjetskog fudbala. Scala je nakon ostavke izjavio kako novo Vijeće FIFA-e ima mogućnost da imenuje i smjenjuje one koji su zaduženi za komitete, uključujući i one za reviziju, etiku i finansije što je nazvao "lišenjem nezavisnosti".

"Infantini pokušava uspostaviti potpunu kontrolu", rekao je Pieth.

On je u izjavi za medije, ne navodeći izvore, rekao da je Infantini "uznemiren" time što je FIFA-in odbor, u kojem je bio Scala, odredio njegovu godišnju zaradu od dva miliona švicarskih franaka (1,8 miliona eura) bez bonusa.

"Činjenica je da je Infantini odbio potpisati taj ugovor što je bio pritisak na Scalu da podnese ostavku", rekao je Pieth.

FIFA-u ne prestaju potresati skandali od maja prošle godine kada su švicarske vlasti otvorile istragu protiv najviših zvaničnika tog tijela. Pored hapšenja, smjena, saslušanja i optužnica, pod istragu su stavljene i provjere dodjele domaćinstava za Svjetska prvenstva uključujući ona za Rusiju i Katar 2018. i 2022. godine.