Nogomet
0

Pierluigi Collina povjerenik za suđenje

FENA
Pierluigi Collina
Pierluigi Collina
Pierluigi Collina (47), najpopularniji nogometni sudac, ponovno se vraća u suđenje. Ipak, ne kao djelitelj pravde na travnjacima, nego kao povjerenik za italijanske suce.

Čovjek koji je plijenio pažnju ne samo dobrim suđenjem nego i izgledom, ćelavom glavom i izbuljenim očima, oprostio se od suđenja 2005. Posljednje dvije godine bio je financijski savjetnik, a bio je uključen i u rad UEFA-inog odbora za suce.

Prije umirovljenja je nekoliko godina biran za najboljeg suca, a bio je akter i najvećih nogometnih mečeva, primjerice finala Svjetskog prvenstva 2002.

"Collina je bio šest godina najbolji sudac na svijetu, jer se perfektno pripremao za svaku utakmicu. Sada će imati priliku to znanje prenijeti na mlade suce, kojima će to pomoći u napredovanju", rekao je za Gazzettu dello Sport šef italijanske sudačke organizacije Cesare Gussoni.

Inače, afera oko namještanja utakmica zbog koje su mnogi klubovi i njihovi čelnici kažnjeni utjecala je i na sudačku organizaciju, jer su i mnogi suci sudjelovali u nečasnim radnjama. Tako je i najbolji italijanski sudac posljednje dvije godine, Massimo De Santis, dobio zabranu suđenja od četiri godine zbog umiješanosti u skandal.

Collinin povratak donijet će veće povjerenje u djelitelje pravde, čiji je ugled ozbiljno narušen.