Košarkaški stručnjaci prognoziraju
26

Petrović: Fascinira me Džeko; Marković: Važno je ostati hladne glave

Piše: A. K.
Selektori Petrović i Marković optimistični (Foto: Klix.ba)
Selektori Petrović i Marković optimistični (Foto: Klix.ba)
Selektori seniorske i juniorske reprezentacije BiH u košarci Aco Petrović i Nenad Marković optimisti su pred večerašnju utakmicu u Zenici protiv Litvanije te očekuju sigurnu pobjedu Zmajeva.

Aco Petrović, kao i uvijek raspoložen za razgovor, smatra da je bod u Grčkoj protiv direktnog konkurenta izuzetno važan, ali ga treba potvrditi pobjeda na domaćem terenu, gdje ne smije biti kiksa protiv Litvanije. Selektor koji je odveo bh. košarkašku reprezentaciju na Evropsko prvenstvo u Sloveniji naredne godine, smatra da igračima motivacija neće biti problem, iako igraju protiv uslovno rečeno male reprezentacije.

"Igrači nemaju većeg motiva od igranja za nacionalni tim i mislim da selektor Safet Sušić ne treba trošiti energiju na dodatnu motivaciju, već na taktičku pripremu ekipe i traženje slabosti kod protivnika", rekao je Petrović. Na pitanje koji mu je omiljeni igrač bh. fudbalske reprezentacije, bez dvoumljenja je rekao da je to centarfor naše ekipe Edin Džeko.

"Fascinira me njegova želja i adrenalin s kojim nastupa u dresu reprezentacije", rekao je legendarni košarkaški stručnjak i dodao da večeras očekuje uvjerljivu pobjedu.

Njegov mlađi kolega, selektor juniorske reprezentacije Nenad Marković slaže se da je ekipa dobro motivisana nakon remija u Grčkoj, ali da mora ostati hladne glave.

"Igrači ne smiju potcijeniti Litvaniju i večeras moraju igrati kao da igraju protiv najbolje reprezentacije na svijetu", rekao je Marković, koji je u dresu državnog tima bio bitke na parketu protiv Litvanaca.

Na pitanje koji igrač bi večeras mogao presuditi, Marković smatra da bez obzira na sjajne pojedince u timu, pobjeđuje kolektiv i da je formula uspjeha u kolektivnom duhu.

Popularni Neno vjeruje kako će Zmajevi večeras slaviti 2:0.