Nogomet
0

''Petarda'' Tottenhama u Edinburghu

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši Tottenhama, praktično su već izborili plasman u Evropsku ligu, nakon što su u prvoj utakmici play-offa u Edinburghu pobijedili domaći Hearts sa 5-0.

Pravu nogometnu lekciju održali su ''Spursi'' borbenim Škotima, ali ipak nedovoljno kvalitetnim nogometašima škotske ekipa. Bila je to večer u kojoj je gostima iz Londona baš sve polazilo od noge. Bili su nadmoćni od početka do kraja, vrlo su lijepo kombinovali i postigli čak pet pogodaka.

Strijelci su bili Van der Vaart, Defoe i Livemore u prvom dijelu, odnosno Bale i Lennon u nastavku.

Ekipa Fulhama, koja je u prethodnoj kvalifikacijskoj rundi eliminisala Split, slavila je na svom Craven Cottageu protiv ukrajinskog Dnjipra s 3-0. Dva pogotka za Fulham postigao je Dempsey, u 43. i 49. minuti. Prije njega je goste načeo Hughes u 38. minuti.

Rangersi su poraženi u Ljudskom vrtu od Maribora s 2-1. Gosti su poveli u 31. minuti golom Juanme. Izjednačio je Ibraimi u 52. minuti. U drugoj minuti sudijske nadoknade je Velikonja, koji je ušao u igru u 79. minuti, petom poentirao za pobjedu domaćina.

Crvena zvezda, koju vodi hrvatski trener Robert Prosinečki, izgubila je u Beogradu od francuskog Rennesa s 2-1. Domaćin je poveo iz penala u 17. minuti, kada je mrežu Rennesa pogodio Kadu. Gosti su do preokreta i pobjede stigli golovima Pitroipe u 41. i Montana u 75. minuti.

Argentinac Javier Pastore debitovao je za PSG, koji je u gostima uvjerljivo pobijedio luksemburški Differdange s 4-0. Pastore je odigrao cijelu utakmicu za Parižane, ali nije bio strijelac.

Iznenađenje su priredili nogometaši Slovana, koji su u Bratislavi pobijedili Romu s 1-0 golom Dobrotke u 80. minuti. Drugi rimski klub, Lazio, bio je znatno uspješniji, jer je kao domaćin pobijedio Rabotnički sa 6-0.

Evropska liga, play-off, prve utakmice:

Ekranas – Hapoel Tel Aviv 1-0 Vaslui – Sparta Prag 2-0 Legia Varšava – Spartak Moskva 2-2 Lokomotiv Moskva – Trnava 2-0 HJK Helsinki – Schalke 2-0 Zestafoni – Club Brugge 3-3 Litex Loveč – Dinamo Kijev 1-2

Aalesund – AZ Alkmaar 2-1 Austria Beč – Gaz Metan 3-1 Omonia Nicosia – Red Bull Salzburg 2-1 Vorskla – Dinamo Bukurešt 2-1 Macabi Tel Aviv – Panathinaikos 3-0 Steaua Bukurešt – CSKA Sofia 2-0 Thun – Stoke 0-1 Beşiktaş – Alania Vladikavkaz 3-0 Bursaspor – Anderlecht 1-2 Nordsjaelland – Sporting Lisabon 0-0 PAOK Solun – Karpati 2-0

Slask Wroclaw – Rapid Bukurešt 1-3 Standard Liege – Helsingborg 1-0 Fulham – Dnjipro 3-0 Hannover – Sevilla 2-1 Metalist Harkiv – Sochaux 0-0 Crvena zvezda – Rennes 1-2 AEK Atena – Dinamo Tbilisi 1-0 Differdange – PSG 0-4 Hearts – Tottenham 0-5 Nacional – Birmingham 0-0 Maribor – Rangers 2-1 Rosenborg – AEK Larnaca 0-0 Shamrock – Partizan 1-1 Slovan Bratislava – Roma 1-0 Athletic Bilbao – Trabzonspor 0-0 Lazio – Rabotnički 6-0 Celtic – Sion 0-0 Ried – PSV Eindhoven 0-0