Nogomet
108

Peta uzastopna pobjeda Rome za povratak na vrh tabele

Piše: O. T.
Roma ponovo na vrhu tabele (Foto: EPA)
Roma ponovo na vrhu tabele (Foto: EPA)
Večeras je odigrano osam utakmica 10. kola italijanske Serije A. Pobjedom nad Udineseom Roma je ponovo zauzela prvo mjesto na tebeli. Konačan rezultat bio je 3:1.

Roma je brzo stigla do vodstva. U 4. minuti na asistenciju Maicona pogodio je naš Miralem Pjanić. Fantastičnom veznjaku naše reprezentacije ovo je bio šesti gol u 11 utakmica za Romu u svim takmičenjima ove sezone, a tome je dodao i pet asistencija.

Tri minute nakon pogotka Pjanića, u prilici se našao i Edin Džeko, ali Dijamant se nije uspio upisati u strijelce. Samo minutu kasnije Džeko je ponovo zaprijetio nakon dodavanja Pjanića, ali je njegov udarac izblokiran.

Roma je nastavila sa napadima i u 9. minuti bilo je 2:0. Džeko je petom odigrao za Maicona, a ovaj je odlično prošao po desnoj strani i matirao Karnezisa.

Ekipa Udinesea bila je šokirana odličnim otvaranjem utakmice domaćeg tima i tim iz Udina je izgledao nemoćno. Naredna prilika za Romu stigla je u 24. minuti kada je glavom šutirao Džeko, ali ponovo bezuspješno. S rezultatom 2:0 se otišlo na odmor.

U drugom dijelu Roma je nastavila igrati istim tempom i bilo je jasno da će Vučica tragati za povećanjem vodstva. Ponovo je aktivan u napadu bio Džeko, a uz njega i Florenzi, ali ozbiljnih prilika nije bilo sve do 63. minute kada je nakon prodora Manolasa po desnoj strani pogodio Gervinho.

Udinese je nakon loše postavke odbrane Rome uspio pogoditi u 77. minuti preko Thereaua. Roma je ovom pobjedom (3:1) ponovo zauzela prvo mjesto koje je kratko pripadalo Interu.

Iznenađenje ovog kola, kao i mnogih do sada, priredio je Juventus koji je upisao novi poraz, četvrti ove sezone u Seriji A. Slavio je Sassuolo nakon sjajnog pogotka Sansone iz slobodnog udarca u 20. minuti. Staroj dami je posao otežao Chiellini koji je u 39. minuti dobio drugi žuti karton.

Iako su imali igrača manje, igrači Juventusa su stvorili nekoliko šansi u drugom poluvremenu, ali se Sassuolo uspio odbraniti i upisati petu pobjedu u prvenstvu.

Novih 90 minuta za Lazio upisao je Senad Lulić, a njegov tim je poražen u gostima protiv Atalante. Lazio je poveo u 17. minuti preko Biglie, ali je u drugom poluvremenu Basta postigao autogol da bi u 86. minuti Alejandro Gomez postavio konačnih 2:1 za Atalantu.

Lazio je tako izgubio korak za Romom koja je prije ovog kola gradskom rivalu bježala dva boda, pa sada ta razlika iznosi pet bodova. Za razliku od Lazija, Napoli je pobjedom nad Palermom na Sao Paolo stadionu (2:0) nastavio pratiti Romu baš kao i Fiorentina koja je u gostima sa 2:0 slavila protiv Verone. Strijelci za Napoli bili su Higuain koji je sada sa osam pogodaka prvi strijelac Serije A i Mertens, dok su za Fiorentinu pogađali Marquez koji je postigao autogol i Kalinić.

Rezultati 10. kola Serije A:

Bologna - Inter 0:1 (Icardi)

Milan - Chievo 1:0 (Antonelli) Roma - Udinese 3:1 (Pjanić, Maicon, Gervinho - Thereau) Atalanta - Lazio 2:1 (Basta autogol, Gomez - Biglia) Frosinone - Carpi 2:1 (Ciofani, Sammarco - Marrone) Napoli - Palermo 2:0 (Higuain, Mertens) Sassuolo - Juventus 1:0 (Sansone) Torino - Genoa 3:3 (Lopez, Zappacosta, Tachitsidis autogol - Laxalt dva puta, Pavoletti) Verona - Fiorentina 0:2 (Marquet autogol, Kalinić)

Tabela

  1. Roma 23
  2. Napoli 21
  3. Fiorentina 21
  4. Inter 21
  5. Sassuolo 18
  6. Lazio 18
  7. Atalanta 17
  8. Milan 16
  9. Torino 15
  10. Sampdoria 14 (-1)
  11. Chievo 12
  12. Juventus 12
  13. Palermo 11
  14. Genoa 11
  15. Udinese 11
  16. Empoli 10 (-1)
  17. Frosinone 10
  18. Bologna 6
  19. Verona 5
  20. Carpi 5